Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Actele adoptate de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României în urma şedinţei din 11 iunie 2014

Pentru punctului 1 de pe Ordinea de Zi, la solicitarea senatorului raportor şi a lipsei reprezentanţilor Guvernului, s-a stabilit amânarea cu o săptămână.
 
La punctul 2 al Ordinii de Zi a fost dezbătut Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr.23/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii L314/2014
Proiectul de lege conţine prevederile necesare şi anume:
-          Modalitatea privind includerea şi excluderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista medicamentelor subvenţionate, cu sau fără contribuţia personală a asiguraţilor
-          Termenul de reevaluare a Lista medicamentelor subvenţionate
-          Metodologia de evaluare şi autoritatea răspunzătoare privind includerea şi excluderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista medicamentelor subvenţionate, cu sau fără contribuţia personală a asiguraţilor.
            Membrii Comisiei pentru Afaceri Europene au stabilit cu 7 voturi pentru şi 3 abţineri adoptarea unui Aviz favorabil fără amendamente.
 
La punctul 3 de pe Ordinea de Zi a fost dezbătută Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de abrogare a Directivei 93/5/CEE a Consiliului din 25 februarie 1993 privind asistenţa ce trebuie acordată Comisiei şi colaborarea dintre statele membre în domeniul examinării ştiinţifice a problemelor legate de produsele alimentare – COM 246.
Comisia prezintă o propunere de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de abrogare a Directivei 93/5/CEE a Consiliului din 25 februarie 1993 privind asistenţa ce trebuie acordată Comisiei şi colaborarea dintre statele membre în domeniul examinării  ştiinţifice a problemelor legate de produsele alimentare. Comisia şi-a luat angajamentul pentru un cadru de reglementare simplu, clar, stabil şi previzibil pentru întreprinderi, lucrători şi cetăţeni.
Obiectivul Directivei 93/5/CEE a Consiliului a fost de a asigura buna funcţionare a Comitetului ştiinţific pentru alimentaţie, prin promovarea asistenţei ştiinţifice din partea statelor membre şi prin organizarea cooperării cu organismele naţionale competente în ceea ce priveşte aspectele ştiinţifice referitoare la siguranţa produselor alimentare.
 În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului, sarcinile Comitetului ştiinţific pentru alimentaţie menţionate în Directiva 93/5/CEE au fost transferate Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi sunt furnizate în prezent de Regulamentul (CE) nr. 178/2002. Directiva 93/5/CEE a Consiliului se abrogă.
La dezbateri a participat reprezentantul M.A.E., domnul Cristu Chirfot, consilier superior D.P.I.P.S.
Membrii Comisiei pentru Afaceri Europene au stabilit, cu unanimitate de voturi adoptarea unui Raport favorabil fără amendamente.
 
Punctul 4 de pe ordinea de zi a fost amânat cu o săptămână în vederea unei informări suplimentare a senatorilor în ceea ce priveşte Cartea Verde privind sănătatea mobilă („m-sănătatea”) - COM(2014) 219 final
 
La punctul 5, Ministerul Afacerilor Externe, reprezentat de Viorel Dobrescu, director Strategii Economice 2020, a făcut o prezentare a Programului Naţional de Reformă. 


Go to top