Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

- Declaraţia domnului senator Călin Popescu-Tăriceanu cu privire la intenţia de a depune la Parlament o propunere legislativă pentru implementarea Directivei Comisiei Europene referitoare la dreptul cetăţenilor la procese echitabile şi la prezumţia de nevinovăţie

Călin Popescu-Tăriceanu: Am avut astăzi (luni, 23 mai 2016) o întâlnire cu domnul Victor Ponta pentru a discuta un subiect foarte important, şi anume decizia Guvernului de a modifica articolele din Codul penal şi din Codul de procedură penală pe care Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale.
Am auzit opinii în spațiul public potrivit cărora este foarte bine ce a făcut Guvernul, pentru că Parlamentul tărăgăna această chestiune. Cum este cu tărăgănatul, rămâne de văzut, fiindcă modificările respective au trecut de Senat şi ajunseseră la Camera Deputaţilor. Nu vreau să arăt cu degetul spre colegii mei de la Camera Deputaţilor, dar vreau să aduc la cunoştinţa opiniei publice altceva: legislaţia prevede că, dacă în termen de 45 de zile de la intrarea în dezbatere nu se face modificarea legislativă, atunci articolele declarate de Curtea Constituţională ca neconstituţionale nu mai pot fi folosite în legislaţie. Deci nu este o situaţie de vid legislativ sau de impas.
Revenind, astăzi am discutat cu domnul Victor Ponta, fiecare în calitatea pe care o are - eu de senator şi domnia sa de deputat, dar având fiecare o experienţă politică şi în calitate de foşti prim-miniştri - şi am constatat că Guvernul s-a grăbit să modifice 140 de articole sau chiar mai multe din cele două Coduri, fără să ţină cont de Directiva Europeană care se referă la dreptul cetăţenilor la procese echitabile şi la prezumţia de nevinovăţie. Directivele Comisiei Europene sunt obligatorii a fi implementate. Această sarcină revine Guvernului. Deci cu ocazia modificării celor două Coduri, Guvernul ar fi trebuit să implementeze şi Directiva Europeană, dar n-a făcut-o. Deoarece am văzut că şi domnul Victor Ponta are o voce puternică pe acest subiect, am discutat cu domnia sa şi am decis să susţin propunerea pe care a făcut-o de a depune la Parlament o propunere legislativă pentru transpunerea acestei Directive Europene, care, de fapt, ar fi fost sarcina Guvernului.
Reporter: Vi se pare plauzibil ca Dan Condrea să nu fi fost supravegheat de nici un serviciu?
Călin Popescu Tăriceanu: Deoarece am văzut decizii de reţinere şi arestare preventivă pentru lucruri minore, mi-am pus şi eu întrebarea ce se întâmplă într-o astfel de situaţie care a generat în spaţiul public o dezbatere care a mers până la problema căderii încrederii cetăţenilor în sistemul de sănătate publică. Şi, într-o astfel de situaţie, pasivitatea organelor de anchetă sigur că mi-a ridicat o serie de semne de întrebare.
Reporter: Ce semne de întrebare?
Călin Popescu Tăriceanu: De pildă, de ce a fost lăsat Dan Condrea complet liber, fără nici un fel de interdicţie, când ar fi putut, de exemplu, să părăsească ţara. Dar nu vreau să fac speculaţii.
Reporter: Nu este vorba despre speculații, ci despre un subiect de care este interesată toată ţara. Nu puteţi să spuneţi că nu sunteţi la curent.
Călin Popescu Tăriceanu: Dar eu n-am spus că nu sunt la curent. Am spus că sunt la curent şi mi s-a părut că, probabil, această chestiune ar fi trebuit fi tratată altfel. Dar, având în vedere separaţia puterilor în stat, nu decid eu ce face Procuratura. Procuratura trebuie să răspundă pentru aceste chestiuni. Nu trebuie să răspund eu în locul lor.
Reporter: Ca al doilea om în stat, în momentul în care primiţi informări de la SRI pe probleme grave, dumneavoastră ce puteţi face? Sau sunteţi doar informat şi atât?
Călin Popescu Tăriceanu: Daca aceste chestiuni ţin de componenta legislativă, sigur că atunci este o obligaţie care-mi incumbă mie, ca parlamentar, să fac o discuţie cu colegii mei şi să procedăm la o modificare legislativă. Dar dacă sunt informări referitoare la chestiuni de genul celor cu Hexi Pharma, Parlamentul nu are căderea să întreprindă nici un fel de măsură. Acestea sunt măsuri pe care trebuie să le întreprindă organele de cercetare, Procuratura.
 
 
Direcţia Presă, Comunicare şi Imagine


Go to top