Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

VINERI, 8 APRILIE 2016

O veste tristă ne-a tulburat tuturor această dimineaţă: marele actor Mircea Albulescu a plecat pentru totdeauna dintre noi.
Cel numit în acte Iorgu Constantin, dar ştiut de o lume întreagă sub numele de scenă Mircea, a făcut parte din aşa-numita „generaţie de aur” a teatrului românesc, îndrumată de legendara artistă Aura Buzescu, generaţie care ieşea în 1956 pe porţile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” pentru a păşi pe scenele teatrelor româneşti sau pentru a-şi proiecta imaginea pe ecranele cinematografelor sau ale televizoarelor. Colegi cu Mircea Albulescu au fost nimeni alţii decât Amza Pellea, George Constantin, Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Gheorghe Cozorici, Silvia Popovici, Constantin Rauţchi sau Silviu Stănculescu, cei mai mulţi dintre ei plecaţi dintre noi, dar rămaşi pentru totdeauna pe marea scenă a artei şi culturii româneşti.
Cu sute de roluri interpretate în teatru şi în film, inclusiv în teatrul radiofonic, pe care l-a iubit atât de mult, Mircea Albulescu a fost nu numai un mare actor, ci un om de cultură de o mare complexitate: a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, publicând volume de versuri şi proză de mare rafinament, membru al Uniunii Ziariştilor, doctor în arte, profesor universitar şi mentor al unor generații de actori talentaţi. Pentru o perioadă de timp, şi-a valorificat experienţa profesională în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.   
În numele colegilor mei din Comisia pentru cultură şi media a Senatului, doresc să exprim, pe această cale, cele mai sincere sentimente de regret pentru această imensă pierdere, precum şi de compasiune pentru toţi cei care l-au iubit şi cărora Mircea Albulescu le-a oferit un model în viaţă.
De astăzi, fără Mircea Albulescu, teatrul şi filmul românesc sunt mai sărace. Dumnezeu să-l odihnească, alături de iluştrii săi colegi de generaţie!   

PREȘEDINTE,

Senator Georgică Severin



Go to top