Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întâlnirea liderului Grupului parlamentar al U.N.P.R. din Senat, domnul senator Haralambie Vochițoiu, cu E.S. domnul Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi, ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România

Marţi, 12 aprilie a.c., liderul Grupului parlamentar al U.N.P.R din Senatul României, domnul Haralambie Vochițoiu, a avut o întrevedere cu E.S. domnul Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi, ambasadorul Republicii Arabe Egipt la București.
În debutul întrevederii, domnul senator Haralambie Vochițoiu a prezentat poziția Grupului U.N.P.R din Senat în cadrul structurii Parlamentului României și a menționat câteva zone de interes ale politicilor U.N.P.R. Acesta a subliniat aprecierea pe care membrii grupului o dau capacității diplomației parlamentare, de a extinde și consolida relațiile politice, economice și culturale dintre state.
 
E.S. domnul Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi a subliniat faptul că până în ianuarie 2016 au existat cauze obiective, care au încetinit dezvoltarea relațiilor bilaterale între Parlamentul României și Camera Reprezentanților din Egipt. Domnia sa a menționat și faptul că alegerile pentru Parlamentul unicameral egiptean s-au finalizat spre sfârșitul lui 2015.
De asemenea, oaspetele egiptean a adăugat că în relația România-Egipt există și alte argumente recente care vor conduce la dezvoltarea relațiilor bilaterale, acesta referindu-se la Acordul de Colaborare în domeniile învățământului, științei și culturii între România și Egipt, protocol semnat pe data de 25 martie 2016, document ce va fi pus în aplicare prin intermediul Protocoalelor Executive, cu valabilitate de 2 ani.
 
În cadrul temelor de discuție abordate s-au numărat și problemele legate de scăderea numărului de turiști români în Egipt, pe fondul deteriorării situației de securitate în această țară, precum și ameliorarea regimului vizelor, călătoria cetățenilor din cele două țări făcându-se pe bază de viză.
Au mai fost detaliate aspecte legate de relațiile comerciale România-Egipt, subliniindu-se atât potențialul exportului de cereale românești în Egipt, cât și cel al exportului de tehnologie a mineritului.
Spre finalul întrevederii, E.S domnul Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi și-a exprimat deplina încredere că acesta a fost un prim pas necesar în vederea materializării unor proiecte comune și l-a felicitat pe domnul senator, Haralambie Vochițoiu pentru intensa activitate parlamentară avută până în prezent.
În calitate de senator de Hunedoara, domnul Haralambie Vochițoiu l-a invitat pe ambasadorul Egiptului la București să fie oaspete al acestui județ, pentru cunoașterea siturilor dacice de la Sarmisegetuza - leagănul formării poporului român.



Go to top