Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

JOI, 27 AUGUST 2015

Cea de-a treia zi a vizitelor Comisiei pentru cultură și media a Senatului la instituții de cultură de importanță națională din Capitală a debutat la Teatrul Național de Oeperetă „Ion Dacian”, instituție care, pentru prima dată după 1986, când a fost dărâmat vechiul sediu de pe malul Dâmboviței, se bucură de un sediu propriu, construit din temelii și inaugurat anul acesta, pe 24 ianuarie, cu premiera spectacolului „Fantoma de la Operă”. Însoțiți pe parcursul vizitei de managerul interimar al instituției, dl. George Călin, senatorii au putut admira spațiile moderne, decorate inspirat și atractiv, în care își desfășoară activitatea artiștii Operetei Naționale. Succesul de public al spectacolelor de operetă și musical și vârsta tânără a spectatorilor care umplu sala probează valoarea colectivului artistic și validează pe deplin investiția realizată de statul român, prin Ministerul Culturii. Singurul aspect care umbrește acest nou început este faptul că, deși clădirea este, practic, terminată, spațiul din jurul ei este încă neamenajat, fiind acoperit de resturi ale fostului șantier. Dl. președinte Severin a făgăduit să readucă în atenția Ministerului Culturii această situație.
 
Delegația senatorială și-a continuat vizita la Biblioteca Națională a României, aflată în imediata vecinătate a Teatrului de Operetă, instituție care se bucură de un sediu nou și impunător. Începută în timpul regimului comunist, clădirea a fost abandonată și supusă degradării vreme de 10 ani. Lucrările au fost reluate în 2009 și, pe 23 aprilie 2012, Biblioteca Națională și-a deschis porțile publicului. Managerul Claudia Șerbănuță a subliniat că, după foarte mulți ani, întregul patrimoniu bibliografic este adunat sub același acoperiș. Cu toate acestea, lipsa dotărilor pentru toate spațiile de depozitare, precum și insuficiența personalului fac încă dificilă ajungerea cărților la publicul cititor. Cei 215 salariați (dintr-un necesar, conform legii, de peste 900) nu fac față activităților complexe de catalogare a cărților, de restaurare a celor degradate, de depozitare ordonată și nici măcar de întreținere a clădirii. Cu toate acestea, condițiile excepționale oferite de noul sediu atrag un număr din ce în ce mai mare de cititori, parlamentarii putându-se convinge că mesele de lectură sunt ocupate chiar și în această lună de vacanță.          
 
În ultima parte a zilei, delegația Comisiei pentru cultură și media a Senatului s-a întâlnit cu ministrul Culturii, dl. Ioan Vulpescu, în biroul acestuia. În prezența d-lui ministru și a d-lui secretar de stat Alexandru Oprean, dl. președinte Georgică Severin a făcut un bilanț al problemelor constatate în cele trei zile de vizite la câteva dintre cele mai importante instituții de cultură din Municipiul București: Teatrul Național, Opera Națională, Teatrul de Operetă, Filarmonica, Muzeul Național de Istorie și Biblioteca Națională, insistând asupra faptului că, de departe, cea mai stringentă este cea a Muzeului Național de Istorie. Dl. ministru Vulpescu a mulțumit membrilor Comisiei pentru cultură și media a Senatului pentru preocuparea constantă manifestată față de situația culturii române și față de activitatea instituțiilor care o slujesc, preocupare vădită și prin acțiunile derulate în această ultimă săptămână a vacanței parlamentare. Asigurându-i pe membrii comisiei de faptul că toate problemele semnalate sunt și rămân în atenția ministerului pe care îl conduce, dl. Vulpescu a solicitat, la rândul său, senatorilor prezenți concursul pentru dezbaterea și adoptarea unor inițiative legislative de importanță majoră care urmează a fi prezentate Parlamentului în perioada imediat următoare.


Go to top