Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului României și Camerei Deputaților cu domnul Dara Murphy, ministru de stat pentru afaceri europene, piață unică digitală a UE și protecția datelor din Guvernul Irlandei

Comisiile pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților au avut o întrevedere cu domnul Dara Murphy, ministrul de stat pentru Afaceri Europene, Piața Unică Digitală și Protecția Datelor în Ministerul irlandez al Afacerilor Externe și Comerțului, marți, 31 ianuarie 2017, la Sala Dimitrie Cantemir din Parlamentul României. Ministrul irlandez a fost însoțit de E.S. domnul Derek Feely, ambasadorul Irlandei în România.
În deschiderea întâlnirii, ambele părți au subliniat relațiile bilaterale foarte bune dintre cele două țări și gradul ridicat al integrării comunităţii românești în societatea irlandeză.
Subiectul principal abordat a fost Brexitul şi efectele sale din perspectivele celor două ţări. Parlamentarii români au subliniat importanța apărării dreptului la libera circulaţie şi a drepturilor românilor care trăiesc în Marea Britanie.
Partea irlandeză a evidențiat particularităţile situaţiei Irlandei interne, particularități date de graniţa comună cu Marea Britanie, procesul de pace din Irlanda de Nord și “Zona Comună de Călătorie” care permite libera circulație între cele două ţări vecine. De asemenea, delegaţia irlandeză a reiterat asigurarea fermă a Irlandei de a rămâne în Uniunea Europeană, similară cu cea a României, precum şi angajamentul de a promova o Europă mai unită, mai puternică, care să apere drepturile fundamentale europene.
Un alt subiect abordat a fost cel al Pieței Unice Digitale. Parlamentarii români au evidențiat faptul că Brexitul poate constitui o oportunitate atât pentru industria IT din România, deoarece mulți dintre profesioniștii români care lucrează în prezent în Marea Britanie se vor reîntoarce în țară cu experiența și cunoștințele acumulate, cât şi o oportunitate de a reflecta cu seriozitate asupra aspectelor legate de regândirea pieței interne.
În cadrul discuţiilor, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisie pentru Afaceri Europene din Senatul României, a afirmat că Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de probleme concrete: creșterea inegalității și divizării, schimbările climatice, incluziune și integrare, scăderea încrederii cetățenilor în funcționarea democratică a instituțiilor europene.
De asemenea, doamna președinte a susținut că ”austeritatea și-a atins limitele” și a avertizat că e timpul ca Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice să fie rediscutat, așa cum prevederile sale o impun, împreună cu efectele Brexitului asupra Europei, cu ocazia summit-ului de la Roma din martie 2017.
Mai mult, domnia sa a afirmat că dezvoltarea pieții interne este foarte importantă, dar aceasta nu este un instrument care să soluționeze probleme ca justiția socială, pilonul social sau mediu. În aceste condiţii e de dorit ca valorificarea avantajelor pieței interne să se facă nu prin a-i acorda încredere deplină, ci prin a-i limita responsabilitățile.
În încheierea intervenției sale, doamna președintă Gabriela Crețu a  reiterat interesul comun al celor două ţări pentru implicarea activă în susținerea unei Uniuni consolidate, în baza respectării valorilor fundamentale, care să se axeze pe creșterea economică, inovarea și ocuparea forței de muncă, precum și securitatea la frontierele Europei.
 



Go to top