Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Prevederi legale pentru desemnarea Comisarului European

Domnului Victor-Viorel PONTA,
Prim-Ministru al României
 
     Stimate Domnule Prim-Ministru,
 
 
       La acest moment, obiectivele cele mai importante pe agenda instituţională europeană sunt alegere noului Preşedinte al Comisiei Europene, precum şi numirea noului colegiu al acesteia pentru mandatul 2014-2019.
       Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene prevede, la articolul 19, următoarele:
(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.
(2)  Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.
       Având în vedere finalizarea votării Preşedintelui Comisiei Europene, vă adresăm rugămintea de a ne informa cu privire la demersurile Guvernului, în marja prevederilor Legii 373/2013. În acest sens, subliniez că majoritatea statelor au desemnat reprezentantul naţional pentru funcţia de comisar, iar din cauză că România încă nu şi-a exprimat oficial opţiunea, nu putem participa, ca ţară, la discuţiile si negocierile care au deja loc cu privire la alocarea celor mai importante portofolii.
 
Senator Anca Daniela BOAGIU
Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene
 


Go to top