Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Reuniune trilaterală de consultare, cu tema: „Evaluarea eficacităţii politicilor pentru cetăţenii români de etnie romă. Perspective europene şi naţionale”

 Comisia pentru afaceri europene a Senatului României, la iniţiativa doamnei senator Gabriela Creţu, a organizat, în data de 18 februarie 2015, o reuniune trilaterală de consultare, în vederea stimulării dialogului, implicării şi consolidării parteneriatului în implementarea politicilor publice pentru rromi, a recentei strategii a Guvernului României, HG.18/2015 - Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2015-2020.
La eveniment au fost prezente oficialităţi atât din partea instituţiilor europene - Comisia Europeană, Consiliul Europei -, cât şi din partea Administraţiei Prezidenţiale, a instituţiilor guvernamentale, precum şi personalităţi importante ale asociaţiilor rrome.
Reprezentanta Comisiei Europene, doamna Lina Papamichalopoulou, Director al Direcției Generale Justiție și Consumatori, Direcția D, Egalitate și nediscriminare, coordonarea politicilor  pentru rromi, a prezentat perspectivele noii Comisii Europene referitoare la rromi, în conformitate cu documentul Cadru UE pentru strategiile naționale de integrare a rromilor până în 2020.
Din partea Consiliului Europei, doamna Aurora Ailincăi, în calitatea sa de Reprezentant Special al Secretarului General pentru Problemele Rromilor, a prezentat  politicile și practicile Consiliului Europei pentru Rromi, cu prioritate pe rezultatele programelor ROMED şi ROMACT.  
Reprezentanţii Preşedinţiei, Primului ministru şi ai ministerelor abilitate în implementarea politicilor publice pentru rromi au prezentat perspectivele sectoriale ale implementării Strategiei de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rrome pentru perioada 2015-2020.
Asociaţiile rrome şi-au afirmat dispoziţia pentru un parteneriat activ, de implicare si împuternicire a rromilor în politicile publice.
Reuniunea din data de 18 februarie a fost prilejuită de celebrarea a 159 de ani de la abolirea sclaviei rromilor în Ţările Române (1856-2015).



Go to top