Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Audierea doamnei Corina Crețu, candidata României pentru funcția de Comisar European, de către Comisiile pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României.

În data de 22 septembrie 2014, Comisiile reunite pentru Afaceri Europene din Parlamentul României au audiat-o pe doamna Corina Creţu, în calitate de propunere a României pentru funcția de Comisar European cu portofoliul politicile regionale.
În cadrul şedinţei celor două comisii a participat şi Premierul României, dl. Victor Viorel Ponta, care a menţionat că această audiere are loc în urma atribuirii unui portofoliu persoanei propuse de către România. De asemenea, Premierul a precizat faptul că acest portofoliu este un câştig pentru ţara noastră şi ar trebui să beneficieze de sprijin naţional.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, doamna senator Anca Boagiu, şi-a exprimat punctul de vedere în ceea ce priveşte faptul că audierea este tardivă, dar că audierea din Parlamentul Naţional ar putea diminua impactul negativ asupra candidatului nominalizat fără respectarea legislaţiei interne. În acest sens, în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, dna. senator Anca Boagiu a transmis scrisori oficiale în două rânduri, atât către Prim-ministrul României cât şi Preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, pentru a urgenta audierea persoanei propuse de către statul român pentru funcţia de comisar european, dar această cerere a fost ignorată până în acest moment. Având în vedere efortul depus de toți reprezentanții României în Consiliul European cât şi efortul politic al PPE pentru obţinerea portofoliului, doamna senator a declarat că interesul naţional este mai presus decât jocurile nedemocratice ale domnului Ponta.
Doamna Corina Creţu a prezentat obiectivele principale pe care le are în vedere pentru următoarea perioadă în calitate de posibil comisar european. Un accent foarte mare a fost pus pe utilizarea adecvată a fondurilor europene pentru a atinge scopul final de îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor. De asemenea, doamna Corina Creţu a precizat importanţa evaluării tuturor programelor operaţionale pentru a finaliza problema cheltuirii fondurilor din ultimii trei ani, aferenţi exerciţiului bugetar 2007-2013.
La final, doamna preşedinte Anca Boagiu a menţionat importanţa acestui portofoliu, dar şi al celui pentru politica de vecinătate, amintind de conjunctura politică din regiune şi de influenţa negativă a Rusiei asupra statelor din vecinătatea UE, iar colaborarea dintre cei doi comisari ar trebui să fie una benefică pentru aceste state.
În acest context, doamna Corina Crețu şi-a exprimat speranţa ca, peste 6 ani, în anul 2019, statele care speră să intre în UE să fie pregătite corespunzător, ținând cont de faptul că CE a anunţat că nu vor exista demersuri de extindere în următorii 5 ani.
 



Go to top