Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Luni, 23 noiembrie 2015

Luni, 23 noiembrie 2015, domnul Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a avut o întâlnire cu doamna Rebecca Walton, directorul pentru Parteneriate și Dezvoltarea Afacerii din cadrul Consiliului Executiv al British Council și domnul Nigel Townson, directorul British Council România.
 
Principalul subiect discutat l-a reprezentat stabilirea unei agende de lucru comune pentru anul viitor, din perspectiva acțiunilor preconizate a avea loc în cadrul programului global de evenimente dedicate vieții lui William Shakespeare (Shakespeare Lives, Shakespeare contemporan), cu ocazia celebrării a 400 de ani de la moartea marelui autor.
 
Subliniind complexitatea programului, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului a arătat importanța ca proiectele culturale din România să se adreseze, în primul rând, tinerei generații pentru a crește gradul de familiarizare cu valorile operei shakespeariene, subliniind, de asemenea, capacitatea mare de absorbție a acestor valori de către publicul românesc ca urmare a nivelului excelență pe care teatrul și filmul românesc îl demonstrează în prezent. Domnul președinte Georgică Severin a evidențiat rolul deosebit pe care, de-a lungul timpului, diverși autori l-au avut în demersul de popularizare a operei shakespeariene, fiind amintind exemplul fraților Mary și Charles Lamb cu a lor carte de adaptare în proză cu ilustrații pentru copii intitulată Tales from Shakespeare, scrisă la începutul secolului al XIX-lea, demers care a influențat puternic apropierea adulților de frumusețea perenă a dramaturgiei marelui autor englez.
 
Directorul British Council România, domnul Nigel Townson, a mulțumit pentru implicarea creativă de care programul Shakespeare Lives beneficiază din partea instituțiilor culturale și de învățământ, a mediilor academice și a autorităților locale din România, detaliind aspecte ale evenimentelor culturale aflate în pregătire pentru anul viitor, precum: conferințe pe tema traducerilor operelor shakespeariene; curs online de limba engleză, cu teme și personaje din piesele lui W. Shakespeare și relevanța lor în contemporaneitate; un pachet online pentru studiul limbii engleze destinat elevilor și profesorilor; proiecții ale producțiilor realizate după operele marelui dramaturg englez; punerea în scenă de către mari instituții de teatru din țara noastră a unor piese reprezentative pentru repertoriul shakespearian; asigurarea, pe perioada verii viitoare, a liberului acces la arhiva de filme relevantă a BBC și a Institutului Britanic de Film etc. În context, domnul președinte Georgică Severin a apreciat că ar fi foarte utilă postarea pe site-ul British Council România a unor eBooks cu lucrări de referință pentru dramaturgia shakespeariană.
 
Președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului a afirmat interesul deosebit și întreaga disponibilitate a Comisiei pentru susținerea proiectelor culturale și educative programate de către British Council în țara noastră.    



Go to top