Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întâlnire cu Vicepreşedintele Comisei Europene Maroš Šefčovič, responsabil pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie

Luni, 10 februarie 2014, Comisiile pentru Afaceri Europene ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avut o întâlnire comună cu Vicepreşedintele Comisei Europene Maroš Šefčovič, responsabil pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie, întâlnirea fiind prezidată de Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Din partea Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului au participat senatorii Haralambie Vochiţoiu, Gabriela Creţu şi Octavian Motoc.
Principalele teme abordate pe parcursul întâlnirii au fost alegerile europene din 2014, intensificarea supravegherii în Zona Euro, libera circulaţie a muncitorilor şi mecanismul de cooperare şi verificare.
Alegerile europene din 2014 sunt primele alegeri de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Aceste au importanţă deosebită în contextul în care UE ia măsuri esenţiale în vederea realizării unei veritabile uniuni economice şi monetare bazate pe legitimitatea democratică.
Anul European al Cetăţenilor va aduce o serie de dialoguri cu cetăţenii şi oamenii politici la nivel european şi naţional.
Vicepreşedintele Comisiei Europene consideră că este necesară o mai bună cooperare între Parlamentele Naţionale şi Parlamentul European, precum şi o mai mare implicare a Parlamentelor Naţionale în luarea deciziilor la nivel european.
În ceea ce priveşte Mecanismul de cooperare şi verificare, Comisarul European Maroš Šefčovič este de părere că în România s-au înregistrat multe îmbunătăţiri, dar există şi domenii în care mai este nevoie de multă muncă până la obţinerea unui rezultat satisfăcător, în ultimii 2 ani înregistrându-se mai multe acţiuni politice care au dus la nerespectarea statului de drept.
De asemenea, a fost reamintită importanţa iniţiativei cetăţeneşti ca instrument clar ce permite implicarea activă a cetăţenilor UE, pentru a avea acces la o viaţă mai sigură, mai bună.
În privinţa liberei circulaţii a persoanelor în UE, la data de 16 ianuarie 2014, Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie „referitoare la respectarea dreptului fundamental de liberă circulaţie în UE” prin care se solicită statelor membre, printre altele, să nu discrimineze lucrătorii mobili din UE în urma asocierii  eronate a dreptului la liberă circulaţie în scopul găsirii unui loc de muncă cu presupuse abuzuri ale sistemelor de securitate socială.
http://stiri.tvr.ro/maro-ef-ovi-am-depasit-cea-mai-grea-parte-a-crizei-economice-editie-speciala-tvr-news_40198.html


Go to top