Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Informare privind masa rotundă informală cu ocazia reuniunii COSAC 27-29 octombrie 2013 a schimbului de opinii privind rolul parlamentelor naționale în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene

         Comisia pentru Afaceri Europene
                   Notă de informare
 
Către: Biroul permanent al Senatului
De Ia: Comisia pentru Afaceri Europene
Tema: Informare privind masa rotundă informală cu ocazia reuniunii  COSAC 27-29 octombrie 2013 a schimbului de opinii privind rolul parlamentelor naționale în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene
 
În perioada 27-29 octombrie 2013 s-a desfășurat reuniunea COSAC.  În acest context, a avut loc masa rotundă informală la care au participat domnul Miguel Angel Martínez Martínez, vicepreședinte Parlamentului European, doamna Eva Kjer Hansen, președintele Comisiei pentru afaceri europene Folketing (Danemarca), domnul Rene, Leegte, vicepreședinte Comisia pentru  afacerile Uniunii Europene, Tweede Kamer, Olanda, domnul Maroš Šefčovič vicepreședinte al Comisiei Europene, Comisarul european pentru relații interinstituționale și al administrației.
Principala temă de discuție a fost cu privire la rolul actual al Parlamentului European și relația dintre parlamentele naționale și Parlamentul European.
Domnul Miguel Angel Martínez Martínez, vicepreședintele Parlamentului European consideră că nu există o bună cooperare interparlamentară Parlamentul European – parlamentele naționale, mai mult consideră că au existat tensiuni inutile și neproductive și nici un progres real privind stabilirea unui mecanism complementar.
Rolul parlamentelor naționale este de a controla și de a-și responsabiliza propriile guverne, în activitatea lor ca membrii ai Consiliului; Parlamentul European nu are niciun mecanism prin care să solicite parlamentelor naționale să examineze activitatea guvernelor naționale în Consiliu. În plus, rolul parlamentelor naționale în procesul de control și de examinare este extrem de limitat și insuficient;
Domnul  Miguel Angel Marinez Martinez  a spus, cu părere de rău, că Parlamentul European nu a reuși să stabilească un mecanism referitor la informarea legată de activitatea parlamentelor naționale privind acțiunile guvernelor naționale la nivelul UE.
Doamna Eva Kjer Hansen, președintele Comisiei pentru afaceri europene Folketing (Danemarca) a spus că mecanismul cartonașului galben a avut succes în cazul propunerii privind instituirea Parchetului European COM  (2013) 534 final- Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de instituire a Parchetului European.
Doamna Eva Kjer Hansen consideră că parlamentele naționale, chiar dacă au dreptul să ceară informații de la Comisia Europeană nu folosesc acest drept; Comisia Europeană trebuie să ofere răspunsuri mai detaliate cu privire la avizele motivate.
Domnul Rene, Leegte, vicepreședinte Comisia pentru  afacerile Uniunii Europene, Tweede Kamer, Olanda
Din punctul de vedere al Domnul Rene, Comisia ar trebui să se angajeze politic astfel încât să ofere un termen mai mare de depunere a avizelor motivate (datorită acestui angajament politic nu e necesară modificarea Tratatului)
Domnul Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, Comisarul european pentru relații interinstituționale și al administrației
Domnia sa consideră că datorită schimbărilor în cadrul sistemului intern Comisia va fi capabilă să ofere răspunsuri de o mai bună calitate (în următoarele 3 luni). Opinia parlamentelor naționale este deosebit de importantă, făcând parte din informările comisarilor europeni aflați în negocieri cu Parlamentul European și Consiliu.
În viitor, Comisia va informa direct parlamentele naționale despre consultările și audierile publice. Ca răspuns la cererile parlamentelor naționale, Comisia va transmite direct parlamentelor naționale toate documentele Comisiei care vor fi transmise Consiliului.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene,
Senator Anca-Daniela Boagiu
 


Go to top