Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României cu Vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, și comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, au efectuat luni, 15 decembrie 2014, o vizită oficială în România. Țara noastră este primul stat membru al Uniunii Europene pe care vicepreședintele Katainen îl vizitează pentru a prezenta planul de investiții în valoare de 315 miliarde de euro anunțat de președintele Juncker la finalul lunii noiembrie.
În cadrul seriei de întrevederi la nivel înalt cu autoritățile române, cei doi oficiali europeni s-au întâlnit cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu președinții comisiilor parlamentare pentru afaceri europene, industrie, finanțe-bănci și transport. Delegația Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României a fost formată din Președintele Comisiei, doamna senator Anca Boagiu și domnul Mihai Cristian Dănuț, membru al Comisiei.
În cadrul întrevederii, Vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a prezentat necesitatea, structura, sursele și modul de repartizare al fondurilor acumulate prin noul Fond european pentru investiții strategice (FEIS). Pentru acest plan investițional va fi instituită o „Platformă” unică de consiliere în materie de investiții în vederea reunirii surselor de informații de specialitate și a consolidării asistenței tehnice la toate nivelurile.
Printre principalele avantaje ale planului de investiții se numără finanțarea de risc pentru IMM­urile și întreprinderile cu capitalizare medie din întreaga Europă, bazându-se pe Fondul european de investiții (FEI, care face parte din grupul BEI) în ceea ce privește implementarea operațională, precum și furnizarea unei mai mari previzibilități în materie de reglementare, eliminarea obstacolelor din calea investițiilor în Europa și consolidarea în continuare a pieței unice prin crearea condițiilor-cadru optime pentru investiții. Piața unică este cea mai importantă realizare a Europei în materie de reformă structurală.
Acest Plan de investiții are ca priorități infrastructura, în special pe rețelele de bandă largă și de energie, precum și pe infrastructura de transport în centrele industriale; pe educație, cercetare și inovare, energia din surse regenerabile și eficiența energetică. O sumă semnificativă va fi direcționată către proiectele care pot ajuta generațiile mai tinere să revină în câmpul muncii.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna senator Anca Boagiu, a felicitat Comisia Europeană si pe președintele Jean Claude Juncker pentru acest plan ambițios, asigurând oficialul european de întreg sprijinul spectrului politic românesc, în condițiile în care acest proiect este un pas important pentru accelerarea securității energetice europene în contextul nefavorabil al evenimentelor ce au loc în vecinătatea estică a U.E.  Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a mai subliniat și faptul că e remarcabil că la nivel european, planului președintelui Juncker i s-a alăturat tot spectrul politic pentru crearea a peste 1.000.000 de noi locuri de muncă, a creșterii economice bazate pe investiții eficiente validate european. 



Go to top