Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevedere cu doamna Meeri Wasberg, parlamentar suedez, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Suedia.

În data de 11.02.2014, Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României a avut o întrevedere cu doamna Meeri Wasberg, parlamentar suedez, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene. Discuţiile au privit în mod special abordarea problematicii comunităţii rome în contextul european, precum şi interesul faţă de modul de lucru al Comisiilor de Afaceri Europene omoloage.
Doamna Anca Boagiu, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, şi-a exprimat opinia legată de necesitatea unei instituţii la nivel european de abordare a problematicii romilor, pentru că, la fel ca toţi ceilalţi, sunt la rândul lor cetăţeni europeni. De asemenea, s-a menţionat faptul că deşi România a devenit faimoasă pentru migrarea romilor, aceştia sunt originari şi din alte state.
În opinia doamnei parlamentar Meeri Wasberg, problema romilor depinde cel mai mult de creșterea economică și lupta împotriva sărăciei, fiind relevantă necesitatea nevoii de integrare socială.
Domnul Senator Dorin Dobra a amintit faptul că înainte de integarea României în UE a fost solicitat ţării noastre în mod expres incluziunea socială a romilor, dar acum țările UE se confruntă la rândul lor cu o problematică asemănătoare. România recunoaște această problemă şi nu o ascunde, militând pentru o rezolvare comună în cadrul Uniunii Europene.
Un alt punct de dezbatere au fost drepturile omului, doamna parlamentar Meeri Wasberg având anterior o întălnire și cu Comisia parlamentară pentru drepturile omului, în urma discuțiilor avute constatând progresele în ceea ce privește educația.
Doamna senator Mihaela Popa, Vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene este de părere că problematica romilor este una europeană şi nu românească. Nu există nici o țară în care populația romă să fie integrată perfect. O agenție europeană creată pentru rezolvarea acestei probleme ar fi cea mai bună soluție care să protejeze şi să sprijine tradiţia populației și culturii rome: de la dansuri, muzică până la meșteșurguri.
Programul A doua șansă” la educație a dat rezultate parțiale, pentru că la un moment dat sunt implicați și părinții, iar în ultima perioadă s-a renunțat la mediatorul școlar. Cu toate acestea, în România există locuri la liceu și facultate pentru încurajarea educației tinerilor romi.
De asemenea, doamna senator Anca Boagiu a susținut faptul că în România, drepturile cetățenilor minorităților sunt respectate, fiecare minoritate având cel puțin un reprezentant în parlament.
Doamna senator Gabriela Crețu, la rândul domniei sale, este de părere că un stat este răspunzător pentru toți cetățenii lui. Problematica romilor este înainte de toate socială și abia apoi etnică. În România, 40% din populație se confruntă cu sărăcia, iar 70% din populația romă este săracă, din acest motiv 3 milioane de români lucrând în afara granițelor țării. Statul român a depus eforturi deosebite până când politica de austeritate UE l-a obligat să reducă cheltuielile sociale.
Doamna parlamentar Meeri Wasberg a încheiat cu prezentarea Comisiei pentru Afaceri Europene din parlamentul suedez, subliniind rolul important pe care îl are aceasta față de alte comisii ținând cont de faptul că, în ceea ce privește poziția oficială a Suediei pe problematici europene, Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei.


Go to top