Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

MARȚI, 25 AUGUST 2015

În cadrul programului de activităţi din vacanţa parlamentară, o delegaţie a Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, condusă de dl. preşedinte Georgică Severin, a vizitat, marţi, 25 august 2015, două dintre cele mai importante instituţii de cultură din municipiul Bucureşti.
 
Prima dintre acestea este Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”. Delegaţia comisiei pentru cultură a Senatului a fost întâmpinată de managerul general al instituţiei, maestrul Ion Caramitru, de directorul adjunct, dl. Ioan Onisei şi de dl. prof. univ. Romeo Belea, arhitectul care şi-a legat numele de clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti, la a cărei proiectare a participat în 1968 şi a cărei remodelare, consolidare şi restaurare a coordonat-o începând cu anul 2012. De altfel, dl. arhitect Belea a însoţit delegaţia senatorială într-un tur de prezentare a clădirii, a cărei amplă restaurare s-a încheiat recent. Vorbim aici în primul rând de cele 7 săli de spectacol şi alte evenimente culturale, de amplele foaieruri şi săli de expoziţie, precum şi de alte spaţii care vor întregi oferta culturală a Teatrului Naţional către public. Senatorii au putut admira o adevărată bijuterie arhitecturală, care se prezintă astăzi în „haine” noi şi cu dotări demne de un spaţiu cultural european. Discuţiile cu managementul TNB au vizat amplele eforturi care au condus la rezultatul care se poate vedea azi cu ochii liberi, dar şi paşii care mai sunt necesar de întreprins până la funcţionarea instituţiei la capacitate maximă: suplimentarea personalului, dotarea tehnică, funcţionalizarea tuturor spaţiilor renovate, realizarea unor amenajări peisagistice în exteriorul clădirii. Preşedintele Comisiei pentru cultură a promis că va facilita dialogul cu conducerea Ministerului Culturii şi cu Primăria generală a Capitalei pentru realizarea acestor deziderate.      
 
Vizita a continuat la Opera Naţională din Bucureşti, instituţie aflată şi ea spre finalul unor ample lucrări de restaurare şi îmbunătăţire a funcţiunilor artistice. Managerul interimar, dl. George Călin, alături de alţi membri ai conducerii artistice şi economice a instituţiei, a prezentat delegaţiei senatoriale rezultatele acestor lucrări, precum şi principalele aspecte ale funcţionării Operei Naţionale, dar şi a Teatrului Naţional de Operetă, care funcţionează sub acelaşi management. Şi aici, dl. preşedinte Severin a solicitat o listă de probleme cu care se confruntă instituţia şi care urmează a fi prezentate, spre rezolvare, conducerii Ministerului Culturii. Membrii Comisiei pentru cultură şi media a Senatului au fost invitaţi să facă un tur al sediului Operei Naţionale. 


Go to top