Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Domnul preşedinte Petru Filip a dorit să sublinieze de la început pentru interlocutorii canadieni că nu dorește să insiste pe tema Visa free  în contextul CETA, sensibilă pentru oamenii din România, nu doar pentru politicieni, cărora le vine greu să explice contradicția dintre această situație și aprecierile favorabile din acțiunile comune în Irak și Afganistan,  unde România s-a dovedit un membru și aliat onest al UE și NATO. Desigur, că decizia foarte recentă din 10 octombrie a.c. a  ministrului canadian al imigrației și cetățeniei – care, prin cele două măsuri anunțate, creează premiza unei așteptate egalități de tratament pentru cetățenii români, asemenea celor din alte state UE – trebuie salutată, precizând că Senatul este camera decizională în procedura de ratificare în Parlamentul României a acordurilor internaționale, deci și CETA. 
În continuare, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului abordând subiecte legate de scena internațională, a făcut o amplă trecere în revistă a situației de securitate din vecinătatea apropiată, din Europa de Est, insistând pe zona Mării Negre în contextul crizei ucrainene, a preocupării țării noastre față de încălcarea clară de către Rusia a ordinii internaționale în Europa, stabilită la Helsinki. Pe de altă parte, au fost remarcate progresele din cadrul Parteneriatului Estic și în NATO în cadrul Summit-ului din Țara Galilor, unde s-a acordat atenție și s-au luat decizii pentru flancul estic al Alianței, „care fac îndreptățită susținerea Republicii Moldova, a Ucrainei și Georgiei pentru a beneficia de regimul Ușilor Deschise (Open Doors). Datorită puternicei presiuni exercitate asupra Ucrainei și Republicii Moldova, România pare a fi practic vecin cu Rusia. Iată încă un motiv puternic pentru care cooperarea cu Canada în cadrul Alianței, în relațiile instituționale transatlantice, care se amplifică și în diferite alte foruri internaționale este foarte importantă.”
Președintele Petru Filip a dorit să observe că situația dificilă creată în ultimele luni de ISIL, o grupare puternică și antrenată care practică un terorism extrem, ajungând să controleze arii mari din Irak și Siria, la mai puțin de o mie de km de țara noastră, distrage atenția partenerilor occidentali de la contextul geopolitic în care Rusia se străduie să recupereze exercitarea controlului său asupra fostelor republici sovietice – aspect din care rezultă justețea adoptării de către România a atitudinii de susținere fermă a independenței și integrității Ucrainei.
Domnul președinte Dean Allison și-a exprimat satisfacția asupra importanței relației pe care România o susține cu Canada. Deși consideră că delegația pe care o conduce are rolul principal „de a se informa direct despre realitățile din această regiune, contactele realizate și concluziile care se conturează ne vor ajuta să luăm în Canada deciziile oportune care să ducă la rezolvarea unor dificultăți și să încurajeze dezvoltarea relației bilaterale. Remarcăm că România se mișcă în direcția cea bună, de aceea vom ajunge în curând să împlinim cerința UE fără vize (visa free regime) pentru toți membrii săi.” Oaspetele canadian, referindu-se la contextul internațional, a apreciat că „ceea ce întreprinde Rusia este o mare lovitură care ne zdruncină încrederea în acest partener și o resimțim cu toții.” De asemenea, răspunzând unei întrebări a senatorului Filip, el a precizat că ”ocuparea unor teritorii ale Ucrainei este ilegală. Nu suntem la mii de km depărtare, ci suntem o țară vecină cu Rusia. Și suntem atenți la evoluția în viitor a situației. Unul din cei mai activi membri G7 pe această temă a fost Canada, încercând și dialogul cu Rusia, spunând nu ocupației, dar rezolvarea pe care ne-o dorim a litigiului va lua timp.”
La rândul său, domnul președinte Harold Albrecht a considerat „importantă cooperarea și sprijinul reciproc în forurile internaționale, care să ne ajute nu doar să protejăm la timp solul, aerul, fauna, mediul natural, dar și sănătatea și calitatea vieții oamenilor, optând pentru dezvoltarea durabilă. De aceea, Canada continuă să promoveze pașii următori pentru a extinde Convențiile internaționale și mecanismele de aplicare și control al normelor pentru o mai bună protecție a mediului.”
Domnul senator Ben Oni Ardelean a dorit să precizeze că vizita oaspeților canadieni „ne face să descoperim și să exprimăm împreună valorile comune care ne animă, întărind necesitatea facilităților de apropiere dintre cele două țări. De aceea, noi suntem foarte interesați de aspectul Vizei. Vă asigur că voi avea o discuție cu colegii mei după aceste întâlniri, tocmai în perspectiva dezbaterii aprobării ratificării CETA la Senat.”
Dialogul parlamentar româno-canadian a continuat, realizându-se un schimb de opinii asupra riscului de apariție a noi conflicte înghețate în jurul Mării Negre și a perspectivei de rezolvare a acestora. S-au prezentat aspecte legate de eficacitatea restricțiilor și sancțiunilor aplicate Rusiei, ale necesității colaborării în scopul multiplicării furnizorilor și a surselor de energie, pentru a evita utilizarea acesteia ca armă economică asupra statelor din regiune, despre punerea cât mai rapid în practică, în acest context, a promisiunilor de credit, ajutor și asistență pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și legat de mecanismele de decizie în cadrul Uniunii Europene, subliniindu-se că după această criză s-a conturat o nouă solidaritate între statele membre ale UE și NATO.


Go to top