În perioada 4-5 mai a.c., a avut loc, la Amman, Summit-ul Mondial al Forumului Global al Femeilor în Parlamente (WIP), eveniment organizat în colaborare cu Camera Reprezentanţilor din Iordania, cu sprijinul OCDE. Senatul României a fost reprezentat de doamnele senatoare Biró Rozalia-Ibolya şi Gabriela Creţu.
Reunind femei parlamentare din peste 80 de ţări, Summit-ul WIP de la Amman a fost primul care s-a desfăşurat într-o ţară din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în contextul progreselor înregistrate în ultimii ani în regiune în ceea ce priveşte implicarea femeilor în procesele decizionale. La Summit au participat, alături de parlamentari, şefi de stat, înalţi oficiali guvernamentali şi ai unor organizaţii internaţionale, personalităţi din societatea civilă şi experţi. Lucrările reuniunii s-au desfăşurat la Parlamentul Iordaniei.
Din partea Senatului României au participat doamnele senatoare Biró Rozalia-Ibolya, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi Gabriela Creţu, membră a Comisiilor pentru cultură şi media şi, respectiv, afaceri europene. Parlamentul României a fost reprezentat şi de doamnele deputate Andreea Paul, Cornelia Negruţ şi Camelia Khraibani.
Programul a inclus intervenţii tematice, sesiuni în grupuri de lucru şi discuţii-panel pe teme precum: importanţa reprezentării femeilor în politică (definirea parităţii); participarea politică în regiunea MENA, în toate domeniile - economie, educaţie, sănătate, utilizarea instrumentelor media, dinamica partidelor politice şi formarea alianţelor; contribuţia femeilor la prevenirea conflictelor, menţinerea păcii şi soluţionarea conflictelor; soluţiile politice ale femeilor lideri la criza refugiaţilor; drepturile omului; creşterea colaborării între parlamente şi organizaţiile non-guvernamentale ale femeilor; violenţa politică împotriva femeilor.
Dintre participantele care au avut intervenţii tematice amintim: dna. Dalia Grybauskaite, Preşedinta Lituaniei; dna. Marie Louise Coleiro Preca, Preşedinta Maltei; dna. Atifete Jahjaga, Preşedinta Kosovo(2011-2016).
Dna. senatoare Gabriela Creţu a avut o intervenţie tematică în cadrul panelului privind contribuţia femeilor la prevenirea conflictelor, soluţionarea conflictelor şi menţinerea păcii, referindu-se, în special, la scopul final al asigurării egalităţii de gen. Dna. senatoare a subliniat că este important ca femeile să deţină funcţii de decizie, dar obiectivul trebuie să fie utilizarea corectă a acestor funcţii, pentru a schimba regulile care adâncesc inegalităţile, alimentează discriminarea şi pot genera conflicte violente. Pacea reprezintă baza bunăstării, dezvoltării, democraţiei şi libertăţii şi, deci, o condiţie obligatorie pentru asigurarea egalităţii de gen. Implicarea femeilor în echipele de soluţionare a conflictelor este o realitate, însă nu implică automat o putere de decizie reală. În acest sens, dna. senatoare Creţu a propus o abordare diferită şi anume înfiinţarea sub autoritatea Naţiunilor Unite, cu sprijinul femeilor şefi de stat şi de guvern, a unei Conferinţe Globale Mondiale a Femeilor pentru Pace, deschisă tuturor femeilor din politică, unite de dorinţa şi voinţa de a găsi soluţii alternative pentru promovarea şi consolidarea păcii.
Dna. senatoare Biró Rozalia-Ibolya a participat la dezbaterile tematice privind exercitarea funcţiilor de decizie şi sporirea participării politice a femeilor prin intermediul cooperării regionale, în cadrul cărora participantele au schimbat opinii şi informaţii despre măsurile şi acţiunile concrete, deja implementate sau care ar trebui avute în vedere, în scopul creşterii participării femeilor în procesul decizional. În acest context, s-a pus accentul pe principalele calităţi şi trăsături ale unui lider, între care: un set real de valori, abilitatea de a-şi comunica ideile şi de a explica de ce nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele, atunci când este cazul, pasiune şi viziune, precum şi pe rolul reţelelor parlamentare naţionale, regionale şi globale pentru egalitatea de gen, în sprijinul angajamentului şi influenţei femeilor în parlamente.
La nivel global, procentul femeilor în parlamente în anul 2016 (191 de ţări) este de 22,7%, faţă de 10.9% în anul 1975 şi 11,6% în anul 1995. În acest clasament, cu 7,7% în Senat şi 13,7% în Camera Deputaţilor, România nu înregistrează progrese în privinţa reprezentării politice, situându-se pe locul 132, după ţări ca Senegal, Namibia, Etiopia, Algeria (cu procente între 42,7% şi 31,6%); pe primele 3 locuri se situează Rwanda, Bolivia şi Cuba, cu procente între 63,8% şi 48,9%.