Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Audierea reprezentantului permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European de către Comisia pentru Afaceri Europene și Comisia de Politică Externă

Miercuri, 17 septembrie 2014, la Salonul Alb din Senatul României, a avut loc sedința comună a Comisiilor pentru Afaceri Europene și Politică Externă în vederea audierii reprezentantului permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European, doamna Izabella Moldovan.
Cu acest prilej, reprezentantul permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European și-a prezentat raportul de activitate pe ultimul an, răspunzând totodată senatorilor la întrebările suplimentare pe tema activității în cadrul instituției europene.
Funcția de reprezentant permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European are la baza Hotărârea B.P. al Senatului din data de 10 iunie 2013, în baza Legii 7/2006 şi a celorlalte acte normative în vigoare.
Reprezentantul permanent se subordonează ierarhic Preşedintelui Senatului, funcţionând în cadrul Cancelariei Preşedintelui, fiind o interfaţă neutră a camerei parlamentare pe care o reprezintă şi diverse instituţii europene. Rolul său principal şi principial e de a asigura un circuit rapid al informaţiei între forurile europene şi camera parlamentară pe care o reprezintă şi de a „certifica” obiectivitatea informaţiei transmise sub forma de in şi out-put. Totodată, el are un rol de observator şi colector de informaţii necesare în procesul de stabilire a poziţionării camerei pe care o reprezintă faţă de diverse problematici de interes.
Prezenţa permanentă în Bruxelles a reprezentanţilor naţionali creează o reţea importantă pentru cooperarea dintre parlamentele naţionale, Parlamentul European şi Comisia Europeană, prin urmărirea procesului decizional la nivelul instituţiilor europene şi furnizarea informaţiilor de la sursă. Reprezentanţii naţionali se reunesc regulat, săptămânal, în fiecare luni dimineaţa, în cadrul aşa numitelor MMM (Monday Morning Meetings). Ordinea de zi a acestor întâlniri cuprinde: schimb de informaţii asupra documentelor europene aflate în procedură de examinare parlamentară, prezentări succinte a unor evenimente şi schimbări politice din fiecare stat membru, informări din partea reprezentantului naţional din ţara ce deţine Preşedinţia Uniunii Europene, informări din partea reprezentantului COSAC asupra noutăţilor apărute. 
În cadrul acestor reuniuni se formulează alertele timpurii cu privire la suspiciuni de încălcare a principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii în cazul unor iniţiative legislative, alerte  preluate şi transmise apoi propriilor camere de fiecare reprezentant; pentru a le putea transmite celorlalţi, reprezentantul trebuie să le primească în timp util de la camera parlamentară pe care o reprezintă; argumente sumare cu privire la motivele suspiciunii trebuie de asemenea furnizate. Se transmit, de asemenea, alte probleme sau îngrijorări, pe care unele camere parlamentare doresc să le împărtăşească celorlalte pentru a obţine solidarizare sau sugestii de soluţionare din partea acestora.
Principala responsabilitate a reprezentantului permanent este alertarea timpurie a Senatului şi a celorlalte camere parlamentare în vederea coordonării poziţiilor şi schimbului de informaţii cu acestea.
La finalul audierii, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene și membrii Comisiei pentru Politică Externă au votat raportul de activitate, subliniind însă oportunitatea unor propuneri de eficientizare a activității reprezentantului permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European, propuneri ce vor fi înaintate în perioada următoare.



Go to top