Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat " Protan SA.- Sucursala Codlea"

COMUNICAT
 
Comisia pentru mediu s-a intalnit marti, 03.11.2015,  in sedinta publica,  cu reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, ai  Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului , cu domnul Marian Dumitru ( director general Protan SA.) si cu domnul Eugen Rogoz ( director Protan sucursala Codlea). Intalnirea a avut loc in urma unei sesizari primite la Comisia pentru mediu privind disconfortul creat locuitorilor din localitatea Codlea de catre deversarile de materiale rezultate din procesul tehnologic al societatii Protan SA.-sucursala Codlea.
In cadrul dezbaterilor , reprezentantul Garzii Nationale de Mediu, domnul director David Marian a informat membrii Comisiei pentru mediu de parcursul verificarilor efectuate de catre reprezentantii Comisariatului Judetean Brasov la societatea Protan SA Codlea. Acesta a mentionat ca “ au fost inregistrate 25 de sesizari anul acesta, insa ele au fost grupate, adica ultimele controale au avut loc in luna iunie, respectiv luna august , cand au fost impuse niste masuri , cand s-au dat amenzi pentru depozitari ilegale de deseuri. In prezent s-a constituit o comisie de analiza si au fost recoltate probe de sol de catre  Oficiul pentru Studii Pedologice, pentru ca ,  numai in baza buletinelor respective putem aprecia daca , ceea ce s-a fertilizat a fost incadrat legal sau de categoria a doua , asa cum spune Regulamentul.”
 
In luna august Protan SA Codlea – Amenda in valoare de 40 000 lei
Astfel, cu ocazia controlului efectuat in data de 28.08.2015 , s-a constatat faptul ca pe terenul limitrof statiei de epurare , apartinand sucursalei, existau cantitati semnificative de deseuri de namoluri ce generau un miros pestilential. Conform declaratiei directorului de sucursala prezent la control, existenta deseurilor de namol eliminate in afara spatiilor autorizate si a mirosurilor generate de acestea se datorau  avariei din data de 11.08.2015 si ca , la data controlului avaria a fost  remediata.
In consecinta, pentru neconformitatile constatate  s-au aplicat 2 sanctiuni contraventionale : amenda in valoare de 40.000 lei pentru faptele ce contravin Legii 211/2011, art.19, alin (4), respectiv eliminarea namolurilor in spatii neautorizate si avertisment pentru faptele ce contravin Legii nr.278/2013, art.37, alin (3), respectiv lipsa notificarii in scris a autoritatii competente , in termen de 48 de ore de la producerea avariei. De asemenea s-au dispus masuri de salubrizare a amplasamentului afectat de depozitarile de namol si eliminarea acestora cu respectarea prevederilor legislatiei de mediu in vigoare .
 
In luna octombrie Protan SA Codlea - Amenda in valoare de 50.000
In data de 26.10.2015, o echipa de comisari din cadrul CJ Brasov  a GNM impreuna cu reprezentanti ai Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Brasov si Primariei  municipiului Codlea s-a deplasat la sucursala Codlea - Protan SA in vederea prelevarii probelor de sol de pe terenurile limitrofe amplasamentului societatii, in vederea efectuarii analizelor de sol  pentru stabilirea gradului de afectare. In functie de rezultatele analizelor de sol , comisia de verificare va impune masuri de depoluare a solului. Pentru neconformitatile constatate  in data de 29.10.2015 s-a aplicat sanctiune contraventionala in cuantum de 50.000 lei ( pentru nerespectarea prevederilor prevederilor OUG nr.195/2005 privind protectia mediului cu modificarile si completarile ulterioare , art.94.alin (1), lit.g), respectiv nu a realizat in totalitate si la termen masurile impuse prin actele de constatare incheiate anterior).
 
Termen de incadrare in planul de conformare : 31 decembrie 2015 !
In cadrul discutiilor, Doina Catrinoiu , vicepresedinte ANPM a declarat ca termenul limita de incadrare in planul de conformare este pana la 31.12.2015: “ S-a depus o notificare la ANPM referitor la acest plan de conformare. Era o problema legata de statia de epurare . Daca nu vor indeplini aceste sarcini, reprezentantii Protan SA – Codlea vor fi imposibilitatea de a-si desfasura activitatea. Trebuie sa fie foarte atenti , sa depuna toata documentatia necesara , sa realizeze masurile incluse in plan , sa se incadreze in termen pentru a obtine autorizatia de mediu revizuita.”
 
Referitor la mirosurile rezultate din procesul tehnologic al societatii Protan SA- sucursala Codlea , GNM a tinut sa precizeze ca “legislatia din Romania nu are o scala, nu exista o valoare limita a mirosului; pentru ca singurul stas pentru aer  in vigoare mentioneaza doar atat: ca mirosul daca este persistent sesizabil olfactiv inseamna poluare.  Problema este pur si simplu olfactiva, neexistand o aparatura care sa ne spuna  <pana aici!>”
Pentru solutionarea finala a aspectelor semnalate, Garda Nationala de mediu va urmari in continuare modul de realizare a masurilor impuse si in perioada urmatoare va informa Comisia pentru mediu –Senat.
 
 



Go to top