Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea Comisiei pentru Afaceri Europene cu omologii din Parlamentul Danez și cu reprezentanții Ministerului de Externe al Regatului Danemarcei

  În perioada 1-3 octombrie 2014, delegația parlamentară română, condusă de Vicepreședinții Comisiilor pentru Afaceri Europene din Senat și din  Camera Deputaților s-au întâlnit la Copenhaga cu omologii din Parlamentul Danez și cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei.
   Din delegație au făcut parte: Mihaela POPA, Vicepreședinte Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României, senator Dorin-Mircea DOBRA, senator Marius COSTE, Vasile-Cătălin DRĂGUȘANU, Vicepreședinte Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților și deputat Radu Bogdan ȚIMPĂU. La reuniuni a participat și Viorel Ardeleanu, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei.
Cu acest prilej, membrii Comisiilor pentru afaceri europene ale Parlamentului României au avut un schimb de idei, asupra mai multor teme de actualitate europene, cu accent pe rolul Parlamentelor naționale în deciziile UE, în cadrul întrevederilor programate cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul danez (Folketing), Eva Kjer HANSEN, cu Președintele Comisiei pentru Migraţie şi Integrare din Parlamentul danez, Troels RAVN, precum și cu Jens KISLING, Subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Politici Europene.          
   În cadrul discuțiilor cu Președintele Comisiei pentru  Afaceri Europene, Eva Kjer Hansen, a fost reliefată importanța intensificării schimbului de experiență dintre Comisiile pentru afaceri europene din cele două Parlamente naționale, fiind prezentate evenimentele importante preconizate la nivel parlamentar în perioada următoare.
  Doamna senator Mihaela Popa, Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României a făcut o succintă prezentare a Comisiei pentru afaceri europene a Senatului și au fost schimbate opinii ample cu Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna Eva Kjer Hansen, privind modul de funcționare al Comisiilor de afaceri europene din cele două parlamente. 
   De interes, în contextul întâlnirii, a fost și subiectul legat de documentul elaborat de Comisia pentru Afaceri Europene din Folketing privind rolul Parlamentelor naționale la nivel European: ”Strategia în 23 de puncte al Parlamentului Danez”,  prin care se propun 23 de idei cu privire la modul în care parlamentele naționale pot contribui la reducerea deficitului democratic și la asigurarea legitimității deciziilor luate la nivel European dar și de Agenda Strategică pentru Uniune într-o lume în schimbare, adoptată la Consiliul European din 26-27 iunie 2014.
    De asemenea, domnul senator Dorin Mircea Dobra și domnul senator Marius Coste au apreciat Strategia Parlamentului danez. Mai mult, domnul senator Dobra, atât în calitatea sa de parlamentar dar și de profesor, a lansat invitația de a consolida relația cu partea omoloagă prin intermediul unor vizite de lucru organizate împreună cu Senatul României și Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Studii Europene.    
   Partea daneză a exprimat deschidere față de intensificarea colaborării cu partea română.
  Doamna senator Mihaela Popa, Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României și-a exprimat deschiderea față de ideea unei colaborări și a unui schimb de experiență pe teme de imigrare, integrare, în cadrul întrevederii cu Președintele Comisiei pentru Imigrare și Integrare din cadrul Parlamentului Danez, domnul Troels Ravn.
    Doamna senator Mihaela Popa a subliniată ideea că această comisie parlamentară nu are corespondent direct la nivelul Parlamentului României însă a afirmat că o serie de obiective de politică socială precum incluziunea socială, integrarea populației defavorizate, fenomenul migrației legale și ilegale sunt analizate de comisii parlamentare distincte, respectiv de Comisia pentru Afaceri Europene, Comisia de Egalitate de Șanse, și Comisia pentru Muncă, Familie şi Protecţie socială din Senatul României.
  În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului de Afaceri Externe, domnul Jens KISLING, Subsecretar de stat, Departamentul pentru Politici Europene și domnii Heimann Larsen și Soren Jacobsen, a fost analizată și relația de colaborare între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene.
    Doamna senator Mihaela Popa a expus modul de funcționare al relației dintre Parlamentul și Guvernul român dar și-a arătat interesul față de modelul danez de cooperare și mai ales față de perspectiva Executivului referitoare la relația instituțională dintre Ministerul de Afacerilor Externe danez și Comisia pentru Afaceri Europene daneză.
   De asemenea, cele două părți au avut un schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate ale agendei europene, precum evoluțiile din vecinătatea estică și relațiile cu statele partenere din Parteneriatul Estic, cu accent pe situația din Ucraina și relațiile cu Republica Moldova. Au fost abordate aspecte de interes în contextul evoluțiilor instituționale. Partea română cât și partea daneză au convenit asupra necesității promovării unui dialog amplu bazat pe intensificarea contactelor bilaterale pentru identificarea unor soluții la provocările cu care se confruntă în prezent UE.
    A fost abordată, totodată, și tema aderării României la Spațiul Schengen, partea daneză reiterând sprijinul pentru concretizarea acestui obiectiv.
  În cadrul întrevederii a fost relevată dinamica accelerată a relațiilor economice bilaterale înregistrate în ultima perioadă, precum și necesitatea intensificării cooperării în domeniile de interes comun, în special cele privind siguranța energetică în spațiul european.
   La finalul fiecărei întâlniri, atât partea română cât și partea daneză și-au manifestat dorința de continuare și consolidare a relațiilor bilaterale. 



Go to top