Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Marţi, 11 februarie 2014

În data de 11 februarie 2014, domnul senator Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media, a avut o întâlnire cu E.S. domnul Branko Branković, ambasadorul Republicii Serbia în România.
 
Domnul preşedinte Severin a prezentat ambasadorului sârb aspecte instituţionale ale Comisiei şi strategia de realizare a unui dialog permanent, pe teme culturale, cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, fiind facilitată astfel implicarea activă a membrilor Comisiei în acţiunile culturale promovate de reprezentanţele diplomatice. În acest context, E.S. domnul Branko Branković a detaliat proiectele culturale pe care Ambasada Republicii Serbia şi Consultatul General sârb de la Timişoara le-au organizat în ultimii ani pentru ca publicul român să cunoască valorile culturale, tradiţionale şi contemporane, ale poporului sârb.
 
Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului a adresat ambasadorului Branko Branković felicitări pentru lansarea oficială, la începutul acestui an, de către Republica Serbia a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, subliniind efortul care stă în continuare în faţa autorităţilor de la Belgrad, efort pe care ţara noastră l-a realizat, la rândul său, pentru rezolvarea tuturor problemelor din relaţia bilaterală cu ţările vecine.
 
Ambasadorul Republicii Serbia a exprimat recunoştinţa ţării sale pentru sprijinul puternic şi constant al ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea la UE, precum şi pentru „poziţia strictă” din punct de vedere principial pe care România o menţine în privinţa nerecunoaşterii independenţei provinciei Kosovo. Legat de criteriile de aderare la UE, domnul senator Georgică Severin a subliniat atenţia specială pe care ţara noastră o acordă implementării unui tratament non-discriminatoriu persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, pe întregul teritoriu al Serbiei. A fost reafirmată necesitatea protejării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Serbia, cu accent pe situaţia dificilă a românilor din Valea Timocului. Ambasadorul Republicii Serbia a arătat că statul sârb respectă dreptul membrilor comunităţilor etnice de a-şi declara apartenenţa la o minoritate sau alta (vlahă sau română), menţionând că 34.000 de români din Valea Timocului îşi asumă identitatea vlahă. Argumentând sensibilitatea pe care opinia publică din ţara noastră o manifestă pentru situaţia comunităţilor româneşti din ţara vecină şi arătând că limba vorbită de către „vlahi” este limba română, domnul preşedinte Severin a solicitat o deschidere similară din partea Serbiei, astfel încât „românii/vlahii din Serbia să aibă aceleaşi drepturi ca sârbii din România”, adăugând că „aşteptăm fapte, nu vorbe în această privinţă!” Politicienii din ambele ţări trebuie să dialogheze şi să asigure implementarea legilor şi angajamentelor asumate, inclusiv la nivel local.
 
E.S. domnul Branko Branković, ambasadorul Republicii Serbia în România a fost de acord că „este în interesul ambelor părţi să elimine cele mai mici probleme existente la nivelul cooperării bilaterale româno-sârbe”, fiind subliniată importanţa deosebită a diplomaţiei parlamentare. În acest sens, a fost convenit ca, ulterior alegerilor parlamentare din Serbia din martie a.c., să fie organizate întâlniri directe, la Bucureşti şi Belgrad, între Comisiile pentru cultură din Senat şi Parlamentul sârb. De asemenea, domnul preşedinte Georgică Severin a anunţat intenţia de a organiza, anul viitor, la Bucureşti, o reuniune a Comisiilor pentru cultură din Parlamentele ţărilor din regiune.



Go to top