Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă a Senatului, a participat, în data de 27 ianuarie 2014, la manifestarile ocazionate de Ziua Internaţională a Comemorării Holocaustului, desfășurate în Polonia, la Auschwitz-Birkenau, în contextul marcării a 69 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare. La acest eveniment au participat supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai Knesetului israelian, Legislativului și Guvernului polonez, alături de miniștri, parlamentari, ambasadori, precum și reprezentați ai societății civile din întreaga lume. Ceremonia de la Auschwitz – Birkenau a fost urmată de o reniune interparlamentară cu tema "Reflecţii asupra Holocaustului: evocând trecutul și privind spre viitor".
În cadrul reuniunii, conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean a susţinut un discurs în care a făcut apel la necesitatea unui demers comun în vederea combaterii "discursurilor care propagă mesaje care instigă la ură,  discriminării de orice fel, crimelor, torturii și oricăror forme de abuz sau injustiție", și a pledat pentru promovarea unor valori care se circumscriu ideilor de "libertate, democrație, speranță, încredere, pace, prosperitate și dragoste".
Concomitent cu adoptarea unui plan de acţiune pe anul în curs a fost relevată necesitatea definirii noțiunii de antisemitism la nivel european, potrivit recomandării Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Totodată, parlamentarii au adoptat Declarația cu titlul “Niciodată din nou", document în care este cuprins un angajament global de a fi cinstiți pe mai departe supraviețuitorii Holocaustului, ca adevărați eroi ai umanității și de a nu mai permite vreodată ca răspunsul în fața rasismului și antisemitismului să fie indiferența și tăcerea. 
Este exprimată de asemenea îngrijorarea profundă cu privire la situaţia precară a drepturilor omului la nivel internațional. Este particularizată situația din Iran, unde se înregistrează o deteriorare constantă a drepturilor omului, ca urmare a discriminării de natură politică, economică, socială şi culturală, mai ales a persoanelor care aparţin minorităților. 



Go to top