Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a participat în data de 18 februarie a.c., la Seminarul cu tema „Transpunerea angajamentelor internaţionale în materia drepturilor omului în realităţi naţionale: contribuţia parlamentelor la activitatea Consiliului Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite”, eveniment adresat parlamentelor din Europa Centrală şi de Est şi organizat de Uniunea Interparlamentară (UIP) şi Camera Deputaţilor.
 
Domnul senator Filip a moderat lucrările celei de-a cincea sesiuni a seminarului având ca temă „Studii naţionale de caz în contextul Evaluării Universale Periodice”. În cuvântul său introductiv, reprezentantul Senatului a remarcat că atât România cât şi Croaţia, cele două state ale căror studii de caz fac obiectul acestei sesiuni, au aparţinut în trecut unei regiuni în care drepturile omului erau percepute mai degrabă ca privilegii decât ca drepturi exclusiv individuale. A trecut în revistă provocările similare cărora ambele state sunt nevoite să le facă faţă – respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale; soluţionarea problemelor cu care se confruntă comunităţile Roma; insuficienta protecţie a unor grupuri sociale vulnerabile etc.
 
Potrivit Preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului, recomandările transmise statelor de către Consiliul Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite, în baza Evaluării Periodice Universale, oferă parlamentelor naţionale un cadru adecvat pentru punerea legislaţiei interne în acord cu exigenţele unei societăţi în care democraţia, drepturile omului şi statul de drept deţin un rol preeminent. De asemenea, domnul senator Filip a pledat pentru o implicare mai activă şi nu reactivă a parlamentelor naţionale în dezbaterea proiectelor de rapoarte redactate în contextul Evaluării Universale Periodice.
 
În cadrul acestei sesiuni au luat cuvântul, în calitate de key-note speakeri, dna. Oana Rogoveanu, director al Direcţiei pentru drepturile omului, Consiliul Europei şi minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi doamna Melita Mulic, membră a Comisiei pentru drepturile omului şi minorităţi naţionale din Parlamentul croat.
 
Participanţii la dezbatere au evidenţiat următoarele aspecte: necesitatea accentuării complementarităţii acţiunii celor trei factori implicaţi – guvern, parlament şi societatea civilă – în scopul îmbunătăţirii situaţiei drepturilor omului; o mai mare relevanţă a stadiului de implementare a recomandărilor cuprinse în raport decât a fazei de elaborare propriu-zisă a raportului; inexistenţa unei culturi a colectării şi evaluării cazurilor de încălcare a drepturilor omului.


Go to top