Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Preşedintelui Senatului României, Excelența Sa domnul Călin POPESCU-TĂRICEANU și a Președintelui Interimar al Camerei Deputaților, Excelența Sa domnul Florin IORDACHE, cu Excelenţa Sa domnul Joachim GAUCK, preşedintele Republicii Federale Germania luni, 20 iunie 2016

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu și Președintele interimar al Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache, au avut o întrevedere, astăzi, 20 iunie 2016, cu  domnul Joachim Gauck, Preşedintele Republicii Federale Germania, în cadrul vizitei de stat pe care înaltul oficial german o întreprinde în România, împreună cu membri ai Guvernului şi ai Parlamentului german.
Din partea română au luat parte la întrevedere senatorii: Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, Daniel Barbu, liderul Grupului parlamentar Liberal Conservator, Iulian Cristache, membru al Grupului parlamentar UNPR, precum și deputații: Georgian Pop, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI și Ovidiu Victor Ganț, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România în Parlamentul României și secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania.
În cadrul întrevederii, domnul Călin Popescu Tăriceanu a adresat aprecieri deosebite pentru activitatea remarcabilă desfășurată de către înaltul oficial german, îndeosebi într-o perioadă istorică dificilă, cea a totalitarismului comunist, arătând că președintele Republicii Federale Germania este binecunoscut în România drept un profund susținător al drepturilor și libertăților cetățenești și subliniind totodată experiența comună pe care au parcurs-o cetățenii fostei RDG și cetățenii români în perioada dictaturilor comuniste, fapt ce determină  o mai mare apropiere și înțelegere între cele două țări.
”Am trăit într-o țară comunistă și pun valoare pe activitatea celor care au îndrăznit să se ridice, cu riscul propriei libertăți, împotriva regimurilor totalitare”, a arătat președintele Senatului, exemplificând faptul că și în România s-au făcut remarcate figuri emblematice în acest sens, precum cea a lui Constantin Ticu Dumitrescu, cel care a pledat de la tribuna Parlamentului României pentru un Memorial al Victimelor Comunismului.
În acest context, au fost subliniate  importanţa pe care România o acordă consolidării societății democratice, precum  și realizările deosebite marcate de către țara noastră în cadrul proceselor complexe de transformare la nivel politic, economic și social, ce au avut drept rezultat integrarea în Uniunea Europeană.
La rândul său, domnul Joachim Gauck a făcut apel la unitatea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, remarcând cu satisfacție faptul că cetățenii români îndrăgesc Europa și susțin cu consecvență solidaritatea la nivel european.
Domnul președinte interimar al Camerei, Florin Iordache, a adus în discuție problema aderării țării noastre la spațiul Schengen, subliniind legitimitatea demersului nostru și faptul că din punct de vedere tehnic ne-am îndeplinit obligațiile asumate.
Domnul Joachim Gauck s-a raliat opiniei potrivit căreia România îndeplinește cu siguranță condițiile tehnice pentru a fi membru al spațiului Schengen și a promis că la reîntoarcerea sa în Germania va relata factorilor de decizie preocupările pe această temă exprimate la București. Totodată, președintele Gauck a subliniat  că în rapoartele de monitorizare care se realizează la nivelul Uniunii Europene sunt consemnate progresele reale pe care România le înregistrează și că acordă încrederea sa oamenilor politici care vor ști să-și asume decizii în procesul de aderare a României. 
La rândul său, domnul Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că România îndeplineşte criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen. În ceea ce privește criteriile politice, președintele Senatului a reamintit faptul că acestea au fost îndeplinite de România la momentul începerii negocierilor de aderare, iar adoptarea ulterioară a ”aquis”-ului comunitar a însemnat îndeplinirea standardelor aderării încă din 2007.  ”Din păcate, cu timpul, aderarea României la spațiul Schengen a devenit un subiect cu conotații politice, unele țări europene invocând probleme de politică internă pentru ca România să nu fie admisă”, a conchis pe această temă președintele Senatului României.
În încheiere, au fost adresate aprecieri privind substanța dialogului româno-german și  oportunitatea continuării acestor discuții, având în vedere atât rolul deosebit de important pe care Germania l-a avut în cadrul procesului de integrare a României în Uniunea Europeană și sprijinul constant pe care l-a arătat țării noastre, cât și potențialul pe care România îl are pentru a deveni un partener puternic în cadrul Uniunii Europene.


Cancelaria Președintelui Senatului României





Go to top