Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Declaraţiile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, referitoare la modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a făcut luni, 23 mai 2016, următoarea declaraţie de presă:
"Doresc să informez opinia publică asupra poziţiei mele faţă de ordonanța de urgență emisă de Guvern referitoare la modificarea a peste 140 de articole din Codul penal și Codul de procedură penală. Am văzut, din păcate, în spațiul public, puține voci, puține opinii împotriva acestei practici pe care Guvernul a adoptat-o. Trebuie să subliniez faptul că, potrivit experienței mele de prim-ministru și de parlamentar, nu puteam să gândesc că o astfel de procedură va fi utilizată de actualul Guvern. Dacă, la momentul la care eram premier, aș fi dorit să fac o modificarea a Codului penal sau a Codului de procedură penală prin ordonanță, probabil că aş fi stârnit o furtună.
Dincolo de această chestiune procedurală anormală, există o problemă serioasă: nu o dată, Curtea Constituțională a sancționat modificările aduse legislației privitoare la drepturile și libertățile fundamentale prin ordonanță de urgență. Deci, ca să fiu foarte clar, modificările referitoare la aceste probleme, care țin de fundamentul democrației, respectiv drepturile și libertățile individului, nu pot fi făcute prin ordonanță de urgență.
De aceea, îmi rezerv dreptul de a sesiza Curtea Constituțională și am dat astăzi în lucru Direcţiei Generale Legislative a Senatului să studieze această chestiune și să pregătească, dacă avem baza juridică, documentele pentru a sesiza Curtea Constituțională pe acest subiect.
De asemenea, există mai multe inițiative legislative depuse la Senat, aflate în diferite etape procedurale, referitoare la modificarea Codului penal și Codului de procedură penală. Or, Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanță în momentul în care există aceste propuneri și acestea se află în dezbatere, în diferite faze ale procedurii.
Direcția Legislativă se va ocupa de inventarierea tuturor acestor propuneri și cred că și aici va fi încă un element suplimentar pentru care, probabil, voi decide sesizarea Curții Constituționale.
Lucrurile acestea vor fi pregătite până pe data de 6 iunie, după alegeri, când activitatea Parlamentului va fi reluată.
 
Direcţia Presă, Comunicare şi Imagine


Go to top