Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

JOI, 16 IANUARIE 2014

Comisia pentru cultură şi media a Senatului şi-a programat activitatea din vacanţa parlamentară în săptămâna 13-17 ianuarie 2014, săptămână care a cuprins sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale.
 
Ordinea de zi a şedinţelor a cuprins întâlniri de lucru cu ministrul Culturii, cu reprezentanţii instituţiilor de cultură şi media aflate sub control parlamentar (Institutul Cultural Român, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES), precum şi cu reprezentanţi ai cinematografiei române (producători şi regizori de film). Aşa după cum a declarat preşedintele Comisiei, dl. senator Georgică Severin, în cadrul conferinţei de presă organizate joi, 16 ianuarie, scopul acestor întâlniri a fost acela de „a lua pulsul” acestor instituţii, de a face un bilanţ de etapă al activităţii lor, de a afla neajunsurile cu care se confruntă, dar şi de a măsura anvergura realizărilor.
 
Concluziile, împărtăşite de toţi membrii Comisiei prezenţi la aceste întâlniri, au fost evidenţiat faptul că, în ciuda dificultăţilor financiare cu care se confruntă, în măsură mai mică sau mai mare, fiecare dintre aceste instituţii, există elemente pozitive în activitatea acestora, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, care oferă premisele unor evoluţii favorabile. Dintre acestea, au fost amintite schimbările de conducere de la I.C.R., AGERPRES şi, mai recent, la SRTV, care au condus la detensionarea unor stări conflictuale interne şi la reorganizări instituţionale cu rezultate notabile, creşterea audienţei şi prestigiului Radio România pe piaţa media, eficientizarea activităţii C.N.A. în acţiunea de însănătoşire a domeniului audiovizualului şi, nu în ultimul rând, organizarea, anul trecut, de către Ministerul Culturii, a celei mai ample ediţii a Festivalului „George Enescu” din întreaga sa istorie.   
 
O consecinţă a acestor întâlniri şi dezbateri a fost conturarea unei substanţiale agende legislative a Comisiei pentru cultură şi media a Senatului. Astfel, membrii Comisiei au în vedere elaborarea unor iniţiative legislative în domeniile cinematografiei, audiovizualului, patrimoniului cultural naţional, drepturilor de autor şi drepturilor conexe, precum şi finanţării instituţiilor publice de media. Noile reglementări urmează să elimine disfuncţiile din activitatea unor instituţii, să actualizeze unele prevederi legale devenite caduce odată cu avansul tehnologic sau cu schimbarea realităţilor din unele domenii ale culturii şi mass-media şi să armonizeze legislaţia specifică cu cea europeană. Aceste propuneri legislative vor fi elaborate în cadrul unor grupuri de lucru, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor vizate sau ai beneficiarilor respectivelor prevederi legale (cum este cazul cinematografiei).
 
Ziua Culturii Naţionale a fost marcată prin participarea unor membri ai Comisiei pentru cultură şi media a Senatului la evenimentul organizat de Ministerul Culturii la Ateneul Român, în seara zilei de 15 ianuarie 2014.


Go to top