Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Dezbatere publică organizată de Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală din Senatul României

Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală au organizat miercuri, 15 februarie a.c. o dezbatere publică ca urmare a adoptării Legii nr. 150/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, în contextul demarării procedurii de infrigement.
La eveniment au participat senatorii din cadrul celor două comisii parlamentare permanente, reprezentanți ai ministerelor implicate, ai retailerilor prin Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, ai Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, reprezentanți ai fermierilor din LAPAR, Federația Națională Pro Agro, Agrostar și CATAR, ai industriei alimentare – ROMALIMENTA și APRIL, ai producătorilor tradiționali și ai consumatorilor, în total  49 de organizații, federații, asociații de producători, cooperative.
Subiectele abordate s-au axat pe două direcții și anume - percepția, în acest moment, a Legii 150/2016 la nivelul cetățenilor și societății civile și care ar fi direcțiile de acțiune în vederea respingerii unei proceduri de infringement pe acest domeniu.
Doamna senator Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene și doamna senator Doina Silistru, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală au menționat faptul că o eventuala îmbunătățire a Legii nr. 150/2016 ar putea deveni un puternic instrument legislativ, un real sprijin în favoarea producătorilor de produse alimentare si agroalimentare și ar putea revoluționa modul de gândire din agricultura româneasca si de abordare a pieței în relația cu retailerii în condițiile în care aproximativ 70% din comerțul cu produse alimentare si agroalimentare se desfășoară prin intermediul retailerilor.
La finalul dezbaterii, s-a decis constituirea unui colectiv de lucru format din senatori ai celor două comisii, din câte un reprezentant din partea instituțiilor statului prezente și un reprezentant al fiecărei organizații prezente, pentru elaborarea unei inițiative legislative de modificare a Legii nr. 150/2016, acordând un termen de 30 zile pentru finalizarea acestuia. De asemenea, Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală din cadrul Senatului României  au decis faptul că vor solicita procedura de urgență, ținându-se cont de situația existentă.



Go to top