Comunicate de presă

Precizări referitoare la prezenţa în România a Preşedintelui Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin - 27 noiembrie 2015

Având în vedere faptul că prezenţa în România a Preşedintelui Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, a fost reflectată de o parte a mass media, în mod eronat, ca fiind o vizită oficială în ţara noastră, facem următoarele precizări:
Senatul României, prin Preşedintele acestei Camere, a deţinut în perioada iunie-noiembrie a.c., preşedinţia in exerciţiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). Conform Regulamentului şi calendarului de activităţi ale Adunării, la finalul acestui mandat, Senatului României i-a revenit sarcina de a organiza cea de-a 46-a sesiune plenară a Adunării Generale a APCEMN, la încheierea sesiunii, preşedinţia Adunării urmând să fie preluată de preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse.
Preşedintele Dumei de Stat a fost prezent în România în scopul preluării preşedinţiei rotative a APCEMN. Invitaţia de participare a fost transmisă de Preşedintele Senatului, în virtutea atribuţiilor ce-i revin în calitate de preşedinte în exerciţiu al APCEMN.
Decizia Senatului României de a adresa invitația de participare preşedintelui Dumei de Stat a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități.
Instrumentul UE (Decizia 2014/145/PESC) prin care au fost introduse restricțiile impuse unor oficiali ruși stabilește în mod clar, la art. 1(3/c), că acestea nu se aplică în situația în care un stat membru – şi este cazul României – are o obligație de drept internațional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii și imunități.
România este parte, din 2006, la Protocolul adițional privind privilegiile şi imunităţile APCEMN (ratificat prin Legea nr. 42 din 8 martie 2006), document internațional cu valoare juridică obligatorie care obligă statele părți să acorde privilegiile şi imunităţile reprezentanților celorlalte părți la Protocol.
Între privilegiile avute în vedere este inclusă scutirea de formalități la intrarea în țară, ceea ce înseamnă dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator. Pe cale de consecinţă, România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Federaţiei Ruse, care participă la lucrările APCEMN, de la restricţiile privind intrarea pe teritoriul său, această obligaţie izvorând din cuprinsul unui acord multilateral care conferă privilegii și imunități.
MAE român a informat partenerii UE cu privire la acest caz.


Go to top