Ziua Internațională a Democrației, sărbătorită în întreaga lume la 15 septembrie, a fost instituită la inițiativa Uniunii Interparlamentare (UIP), printr-o rezoluție   adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2007.

 

Evenimentul oferă parlamentarilor ocazia de a reflecta asupra stării democrației în fiecare societate și la nivel global și de a reafirma rolul esențial al Legislativului în consolidarea principiilor și valorilor democratice, în apărarea justiției, păcii și drepturilor omului.

 

Membrii UIP au dedicat edițiile anterioare ale ZID unor teme precum: dialogul și incluziunea; implicarea tinerilor; responsabilitatea; toleranța politică; Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă; COVID-19 și democrația.

 

Tema propusă de UIP pentru ediția 2022 este Declarația universală a UIP privind democrația: după 25 de ani.

 

Lansată în 1997, la Cairo, declarația UIP conține un set de orientări generale menite să ghideze parlamentele și guvernele în gestionarea provocărilor cu care se confrunta democrația la vremea respectivă, în diferite părți ale lumii.

 

La un sfert de secol de la adoptarea declarației, cu ocazia ediției 2022 a Zilei Internaționale a Democrației, UIP invită parlamentele să revadă acest document pentru a stabili dacă a trecut testul timpului, și să caute permanent soluții împotriva regresului democratic, asigurându-se că democrațiile sunt îndeajuns de reziliente și de puternice și reușesc să se adapteze actualelor provocări și să răspundă, în mod real, nevoilor cetățenilor.

 

Ca inițiatoare, în 1889, al primului format permanent de negocieri politice multilaterale, UIP rămâne profund atașată ideii că democrația nu poate exista în lipsa unui sistem multilateral bazat pe reguli, reînnoit și incluziv, dedicat păcii, dezvoltării durabile și bunăstării pentru toți.

 

Comitetul Director al GRUI invită senatorii și deputații români să se alăture campaniei de promovare a Zilei Internaționale a Democraţiei 2022 și să aducă în atenție semnificația  acestui eveniment în dialogul lor cu cetățenii, în mass-media şi pe rețelele de socializare. 

 

LEGĂTURI UTILE:

 

Uniunea Interparlamentară și Ziua Internațională a Democrației   

 

Ziua Internațională a Democrației la Națiunile Unite   

-          Mesajul dlui António Guterres, Secretarul General al Naţiunilor Unite