Ziua Internațională a Democrației 2016
Ziua Internațională a Democrației (15 septembrie) a fost instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în anul 2007, constituind un bun prilej prin care întreaga comunitate internațională guverne, parlamente, societate civilă și orice cetățean, să poată reflecta, o dată în plus, la sensul și semnificațiile democrației.
Ziua Internațională a Democrației are o însemnătate specială atât pentru parlamente, ca instituții-cheie ale democrației, cât și pentru Uniunea Interparlamentară (UIP), ca forum de cooperare interparlamentară la nivel mondial, care numără în prezent 171 de parlamente naționale și 11 adunări parlamentare cu statut de membru asociat.
Ca parte a eforturilor sale de mobilizare a comunității parlamentare internaționale pentru realizarea Agendei de Dezvoltare 2030 și a noilor Obiective ale Dezvoltării Durabile , UIP a propus ca Ziua Internațională a Democrației 2016 să aibă tema Democrația la orizontul anului 2030.
Întinerirea democrației prin participarea tinerilor a constituit subiectul dezbaterii generale din plenul celei de-a 134-a Adunări a Uniunii Interparlamentare, parlamentarii exprimându-și angajamentul de a identifica soluții pentru revigorarea interesului tinerei generații pentru reîntinerirea democrației. Documentul final al dezbaterii invită parlamentele membre ale UIP să valorifice Ziua Internațională a Democrației pentru a celebra succesele democrației și pentru a a aduce în prim plan provocările ei.
Parlamentul României a marcat Ziua Internațională a Democrației 2016 prin declarații prezentate în plenul Camerei Deputaților, de domnul deputat Ioan STAN, președintele GRUI, și în plenul Senatului, de domnul senator Dumitru OPREA, secretar al Biroului Executiv al Comitetului Director al GRUI.
- Declarație în plenul Camerei Deputaților (13 septembrie)
- Declarație în plenul Senatului (14 septembrie)
Uniunea Interparlamentară (UIP), organizația mondială a parlamentelor lumii, a fost creată în 1889 și a constituit primul forum permanent de negocieri politice multilaterale, aflându-se la originile cooperării multilaterale instituționale de astăzi. România a fost reprezentată în UIP încă din 1892. În prezent, la UIP sunt afiliate 171 de parlamente naționale.
Promovarea democrației este un obiectiv central al mandatului UIP și se realizează prin activități și programe având ca scop: consolidarea instituției parlamentare; încurajarea parteneriatului între femei și bărbați în viața politică; apărarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor parlamentarilor.
Mai multe informații despre UIP și Ziua Internațională a Democrației sunt disponibile pe website-ul UIP .
LEGĂTURI UTILE:
Ziua Internațională a Democrației la Națiunile Unite
Mesajul domnului Ban Ki-moon, Secretarul General al Națiunilor Unite
Ziua Internațională a Democrației la Senatul României
Ø 2015 Ø 2014 Ø 2013 Ø 2012 Ø 2011 Ø 2010 Ø 2009 Ø 2008 |
|