La reuniunea ASGP, care a avut loc īn paralel cu cea de-a 132-a sesiune a UIP, organ consultativ al UIP, a participat dl. George Ionuţ Dumitrică, secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor.

 

Programul a inclus: dezbateri generale privind relaţiile publice şi relaţiile cu mass media īn parlamente şi, respectiv, grupurile politice din parlamente; comunicări despre evoluţii de interes privind rolul şi funcţionarea instituţiei parlamentare īn diferite ţări ale lumii.

 

Īn deschiderea lucrărilor, dl. Nguyen Hanh Phuc, secretarul general al Adunării Naționale din R.S. Vietnam, a prezentat sistemul parlamentar din țara sa și demersurile de reformare a procedurilor Adunării Naționale, pentru a le spori eficiența.

 

Īn contextul discuțiilor privind comunicarea și relațiile publice ale instituției parlamentare, membrii Asociației s-au referit, īntre altele, la relația dintre parlamentari și mass-media și la activitatea de relații publice a parlamentului care se adresează tinerilor.

 

Un alt subiect de interes a fost conținutul procesului legislativ și principalii săi actori din parlament - președintele/forul decizional al parlamentului, comisiile parlamentare - și din afara acestuia - īn principal, guvernul, dar și alte organisme implicate activ sau cu un rol de consultare, cum ar fi, spre exemplu, grupurile de interese, economice sau sociale, menționāndu-se că influența acestora este adesea dificil de cuantificat, deoarece, de cele mai multe ori, respectivele grupuri se plasează īn afara cerinţelor de transparenţă ale dezbaterii democratice.

 

Pe parcursul dezbaterilor referitoare la grupurile politice din parlamente, participanții au adus īn atenție mai multe exemple privind statutul, modul de funcționare și atribuțiile grupurilor politice parlamentare din diferite țări, īntre care Franța și Olanda.

 

Īn programul ASGP a figurat și dezbaterea cu tema Ce structură a secretariatului general este mai eficientă?,  ocazie cu care au fost examinate diferite modele de secretariate generale, punāndu-se accentul pe eficacitatea lor din punct de vedere al gestionării resurselor și al susținerii activității legislative a parlamentului.