D E C L A R A Ţ I E

cu ocazia

Zilei Internaţionale a Democraţiei - 15 septembrie 2015

 

„Democraţia şi participarea publică”

 

 

                                                                                                                                                                                                                                           Senator Dumitru OPREA

                                                                                                                                                                                                          Membru al Biroului Executiv

al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare

 

 

Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

 

Spaţiu pentru societatea civilă” este tema ediției din acest an a Zilei Internaţionale a Democraţiei, temă stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite. Ea este cu atât mai deosebită cu cât, zilele acestea, la New York, liderii politici ai lumii vor adopta, în cadrul Summit-lui Naţiunilor Unite, noua Agendă globală de dezvoltare pentru anii 2015-2030.

 

Mai mult, importanța temei derivă și din fenomenele care se manifestă cu maximă intensitate:

 

Pe de o parte, sunt tot mai numeroase dovezile, imposibil de ignorat, privind capacitatea de mobilizare a cetăţenilor şi a organizaţiilor societăţii civile la nivel naţional şi internaţional, ca urmare a deselor semnale de alarmă privind epuizarea resurselor planetei, schimbările climatice sau escaladarea tensiunilor şi conflictelor politice, interconfesionale sau etnice. Iar implicarea constructivă a oamenilor în acest exerciţiu democratic se dovedeşte esenţială, atât pentru asigurarea adaptării şi legitimităţii deciziilor şi construcţiilor politice, cât şi pentru responsabilizarea decidenţilor politici.

 

Pe de altă parte, această mobilizare democratică are și un revers, pentru că sunt tot mai multe semnale privind măsurile restrictive adoptate de diferite ţări, prin care se limitează capacitatea de iniţiativă şi reacţie a activiştilor şi organizaţiilor societăţii civile, diminuându-se sursele de finanţare şi spaţiul lor de acţiune. Din fericire, astfel de măsuri antidemocratice pot fi sancționate imediat, ca urmare a noilor tehnologii și a rețelelor de socializare, care, treptat, golesc de sens cuvântul departe, iar simplii spectatori pot deveni actori ai unor evenimente, care pot influența cursul istoriei. Din păcate, există și situații când astfel de instrumente, ajunse în mâinile unor fanatici, generează adevărate tragedii, pe care le știm cu toții și le vedem zilele acestea.

 

Şi, nu ultimul rând, să nu uităm că societatea civilă internaţională s-a implicat în definirea reperelor de acţiune globală, în orizontul anului 2030, asumându-și, în același timp, un rol important în atingerea obiectivelor agreate de statele lumii.

 

Doamnelor şi domnilor,

 

În acest context, Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare are misiunea de a promova semnificaţia zilei de 15 septembrie, dedicată de UIP „democraţiei şi participării publice”, în concordanță cu Declaraţia adoptată la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlamente, de la New York, din care, printre altele, se desprinde următoarea idee: „Participarea cetăţenilor la viaţa politică şi la procesele decizionale este un drept şi este fundamentală pentru dezvoltare. Atunci când populaţiile sunt excluse sau nu au posibilitatea să se exprime, bunăstarea lor are de suferit şi democraţia lasă de dorit”.

 

Nu este momentul și nici timpul necesar pentru evaluarea societăţii civile româneşti, dar trebuie evidențiate cel puțin eforturile și meritele incontestabile pe care le-a avut în consolidarea democrației noastre, pe măsură ce ea însăși a înregistrat un proces de maturizare din perspectiva organizării şi a modalităţilor de acţiune. Cu certitudine, întoarcerea României în Europa democraţiilor şi a statelor de drept a stimulat participarea societăţii civile la viaţa cetăţii şi i-a conferit liberul acces la modelele de bune practici din țările cu tradiție democratică, modele pe care le-a adaptat contextului nostru politic, social și cultural.

 

În același timp, merită menționat și faptul că Parlamentul României a făcut destul de multe demersuri pentru creşterea transparenţei şi deschiderea către societatea civilă. Astfel, prin modificările Regulamentelor celor două Camere şi o mai mare disponibilitate a administraţiei parlamentare, societatea civilă are acces, în timp real, la ședințele în plen din Senat şi Camera Deputaţilor, la numeroase informaţii care privesc parlamentarii şi activităţile parlamentare. De asemenea, acum este mult mai facilă procedura de transmitere a petiţiilor către Parlament, implicarea în activităţile de legiferare, expunerea punctelor de vedere, asistarea la dezbaterile din plen.

 

Însă, consider că un astfel de moment este și o invitație la reflecţie atât pentru instituțiile statului, cât și pentru societatea civilă. Primele trebuie să își asume responsabilitatea pentru încurajarea implicării cetățenilor în procesele decizionale, inclusiv diversificarea modalităților de interacțiune și atragerea categoriilor prea puţin prezente în acest spaţiu de dialog. În privința societății civile, ea nu are voie să aleagă supravieţuirea cameleonică şi să împrumute o culoare politică sau alta. O societate civilă care trage semnalul de alarmă şi se opune unor strategii sau proiecte care afectează negativ cetățenii trebuie să fie pregătită să acționeze în direcţia bună, fără să fie acuzată de legături sau interese transpartinice. Societatea civilă trebuie să aibă verticalitatea necesară pentru împlinirea menirii ei de garant al unei democrații sănătoase.

 

Parafrazând, se poate spune că în spatele unei democraţii puternice stă, de fapt, o societate civilă puternică.

 

Acestea sunt motivele pentru care, în Ziua Internaţională a Democraţiei, mi-a revenit onoranta misiunea de a mă adresa, deopotrivă Dvs., doamnelor şi domnilor colegi parlamentari, dar şi societăţii civile.

 

Vă mulţumesc.