2023

 

Ř  Cea de-a 146-a Adunare a UIP și reuniunile asociate (Manama, 11-15 martie 2023)

 

Din delegația parlamentară română, condusă de senatoarea Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a Grupului Român al UIP (GRUI), au făcut parte senatorii Daniel-Cătălin Zamfir, Ion Marcel Vela și Sorin-Cristian Mateescu, membri ai Comitetului Director al GRUI. 

 

Concluziile dezbaterii generale cu tema Promovarea coexistenței pașnice și a societăților incluzive: combaterea intoleranței, se regăsesc în Declarația de la Manama. Cea de-a 146-a Adunare a adoptat: rezoluția Infracțiunile cibernetice: noile riscuri la adresa securității globale, elaborată de Comisia pentru pace și securitate internațională; rezoluția Eforturi parlamentare pentru atingerea unor valori negative ale emisiilor de carbon în păduri, elaborată de Comisia pentru dezvoltare durabilă; rezoluția Creșterea nivelului de conștientizare și mobilizarea acțiunii cu privire la crizele umanitare grave care afectează populația din Afganistan, Republica Arabă Siriană, Ucraina, Yemen și alte state, și cu privire la vulnerabilitatea specifică a femeilor și copiilor (punct de urgență).

 

-          Comunicat de presă

 

2022

 

 

Ř  Întrevederea senatoarei Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, cu președintele UIP, Duarte Pacheco (București, 30 septembrie 2022)

 

-            Comunicat de presă

 

 

Ř  Forumul politic la nivel înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă (segmentul ministerial) și reuniunea parlamentară asociată (New York, 13-15 iulie 2022) 

 

Senatorii Daniel-Cătălin Zamfir și Ion Marcel Vela, membri ai Comitetului Director al GRUI, au participat la segmentul ministerial al Forumului ONU și la o serie de evenimente asociate, în calitate de membri ai delegației naționale a României.

 

Organizat în perioada 5-18 iulie a.c., sub auspiciile Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite, Forumul ONU a avut tema generală Să reconstruim mai bine după COVID-19, promovând, în același timp, implementarea integrală a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. În cadrul segmentului ministerial, 44 de țări au prezentat Rapoarte Naționale Voluntare privind implementarea ODD 4 - Educație de calitate, ODD 5 - Egalitate de gen, ODD 14 - Viața sub apă, ODD 15 - Viața pe pământ și ODD 17 - Parteneriate pentru realizarea ODD. 

 

În ziua de 13 iulie, în marja reuniunii ONU, UIP a organizat forumul parlamentar intitulat Parteneriat și cooperare pentru dezvoltare: sunt acestea în serviciul ODD?. Discuțiile s-au axat pe rolul parlamentelor în realizarea ODD 17 - Parteneriate pentru realizarea ODD. Programul a inclus două dezbateri-panel cu temele Mobilizarea veniturilor interne și Asistența pentru dezvoltare și parteneriatele public - privat.

 

-            Rezultatele Forumului ONU la nivel înalt privind dezvoltarea durabilă 2022

-            Raportul Forumului parlamentar al UIP

 

 

Ř  A 15-a Reuniune a parlamentarilor și experților în probleme parlamentare (Wroxton College, Oxfordshire, 30-31 iulie 2022)

 

La reuniune a participat senatorul Sorin-Cristian Mateescu, membru al Comitetului Director al GRUI, vicepreședinte al Comisiei pentru constituționalitate, membru al Comisiei juridice, de numiri, disciplină și imunități. Din delegația GRUI au mai făcut parte deputații Zakarias Zoltán, membru al Biroului Executiv al GRUI, membru al Comisiilor pentru afaceri europene și, respectiv, pentru sănătate și familie, și Ioan Cupșa, membru al Comitetului Director al GRUI, vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și membru al Comisiei pentru constituționalitate. 

 

Organizată de UIP împreună cu Universitatea din Hull, reuniunea face parte din categoria evenimentelor incluse în mod tradiţional în programul anual al activităţilor UIP, oferind parlamentarilor posibilitatea de a audia prezentări și de a dialoga cu omologi din diferite țări și cu experți, pe teme referitoare la evoluția, rolul şi funcţionarea instituţiei parlamentare. În acest an, pe agendă au figurat subiecte precum: implicarea publicului în procesele parlamentare - rolul comisiilor parlamentare, al serviciilor de specialitate și al rețelelor de schimburi de informații și bune practici; eficiența controlului parlamentar în domeniul bugetar; dialogul putere-opoziție; principii de funcționare în grupurile politice parlamentare; rolul legislativului în combaterea sărăciei; diplomația parlamentară, globalizarea și transformarea digitală a parlamentelor în era COVID-19.

 

Dezbaterile privind implicarea publicului în activitatea parlamentului au avut ca reper raportul UIP cu același titlu, publicat în prima parte a anului 2022.

 

-          Fotografie de grup

-          Program

 

 

Ř  Conferința UIP cu tema Parlamentele și Compactele globale privind migrația și refugiații (Istanbul, 20-21 iunie 2022)

 

Organizată de UIP în colaborare cu Marea Adunare Națională a Republicii Turcia, conferința a reunit delegații parlamentare din peste 50 de  țări,  reprezentanți ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați și ai Organizației Internaționale pentru Migrație, ai societății civile și mediului academic, precum și membri ai Executivului din țara gazdă. Din delegația GRUI au făcut parte senatorii Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, și Vasilică Potecă, membru al Comitetului Director al GRUI, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni.

 

Programul a inclus șase sesiuni tematice: Standarde internaționale de guvernanță, compactele globale și obiectivele politicilor globale: ținte, angajamente, progrese și întârzieri în implementare; Soluții durabile pentru migrația forțată: combaterea cauzelor în țările de origine; Gestionarea migrației ilegale și protecția drepturilor omului, inclusiv prin gestionarea frontierelor și combaterea criminalității transfrontaliere; Distribuirea echitabilă a responsabilității și sarcinilor în domeniul migrației; Schimbând viața migranților și refugiaților – demnitate umană, incluziune și coeziune socială; Experiența Turciei ca țară care găzduiește cel mai mare număr de imigranți din lume.

-          Comunicat de presă

-          Concluziile conferinței

 

 

Ř   Reuniunea Grupului de lucru al UIP pentru șiință și tehnologie cu ocazia celei de-a 144-a Adunări a UIP (22 martie 2022)

 

-     Comunicat de presă

 

 

 

Ř   Audierile Parlamentare la Națiunile Unite (New York, 17-18 februarie 2022)

 

Dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, și dl senator Vasilică Potecă, membru al Comitetului Director al GRUI, au participat la ediția 2022 a Audierilor Parlamentare la Națiunile Unite. Din delegația parlamentară română a făcut parte și dl deputat Gabriel-Valer Zetea, membru al GRUI.

 

Organizate anual cu statut de evenimente comune UIP-ONU, Audierile oferă parlamentarilor posibilitatea de a dialoga cu factori de decizie şi experţi ai ONU și cu reprezentanți ai corpului diplomatic pentru a se informa în mod direct şi a-şi exprima opiniile cu privire la dosarele de actualitate ale cooperării internaţionale.

 

Tema generală a reuniunii din acest an s-a intitulat Mobilizarea sprijinului politic și adoptarea unor măsuri incluzive pentru o redresare durabilă.

 

-          Comunicat de presă

 

 

 

2021

 

Ř   Reuniunea parlamentară și sesiunea la nivel înalt din cadrul Forumului Națiunilor Unite pentru Guvernanța Internetului (Katowice, 6-8 decembrie 2021)

 

Cu ocazia ediției din acest an an Forumului ONU pentru Guvernanța Internetului, UIP și Seimul Republicii Polone au organizat Reuniunea parlamentară cu tema Abordări legislative pentru un spațiu digital centrat pe utilizator. Reuniunea a fost precedată de o suită de dezbateri-panel la nivel înalt, care au pus accentul pe rolul tehnologiilor digitale în redresarea post-pandemică și realizarea unei dezvoltări durabile și incluzive la nivel global.

La cele două evenimente au participat senatorii Vasilică Potecă, membru al Comitetului Director al GRUI, secretar al Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației, Sorin-Cristian Mateescu, membru al Comitetului Director al GRUI și al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, și Maricel Popa, membru al Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației.

 

-          Comunicat de presă

-          Documentul final al reuniunii parlamentare

 

 

Ř  Cea de-a 143-a Adunare a UIP și reuniunile asociate (Madrid, 26-30 noiembrie 2021)

 

Din delegația parlamentară română, condusă de dl senator Ioan Stan, președintele GRUI, au făcut parte dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, dna senator Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher, membră a GRUI, precum și dna deputat Cristina-Elena Dinu și dl deputat Daniel Florea, membri ai Comitetului Director al GRUI.

Principalele concluzii ale dezbaterii generale din plenul Adunării, cu tema Provocări contemporane la adresa democrației - depășirea diviziunilor și creșterea coeziunii, se regăsesc în Declarația de la Madrid. Adunarea a adoptat, de asemenea, rezoluția Legislația la nivel mondial pentru combaterea abuzului sexual și exploatării online a copiilor, elaborată de Comisia UIP pentru democrație și drepturile omului, și rezoluția Mobilizare parlamentară la nivel global pentru asigurarea accesului echitabil la vaccinuri în lupta împotriva COVID-19 (punct de urgență).

 

-        Comunicat de presă

 

 

Ř   Reuniunea parlamentară în pregătirea COP 26 (Roma, 8-9 octombrie 2021)

 

Senatul a fost reprezentat în delegația GRUI de senatorii Vasilică Potecă și Eugen Dogariu. Agenda reuniunii a inclus patru teme: abordarea ecologică a redresării post-COVID-19; stadiul negocierilor COP26; finanțarea politicilor climatice; contribuția parlamentelor la realizarea obiectivelor COP26.

 

-        Comunicat de presă

 

 

Ř   Al 13-lea Summit al Femeilor Președinți de Parlamente și a 5-a Conferință Mondială a Președinților de Parlamente (Viena, 6-8 septembrie 2021)

 

Conferința mondială a președinților de parlamente a reunit lideri ai forurilor legislative naționale din 115 țări, președinți ai principalelor adunări parlamentare internaționale și regionale și înalți oficiali ai Națiunilor Unite. La summit-ul care a precedat conferința, au participat majoritatea femeilor președinți de parlamente, al căror procent din numărul total al președinților, la nivel global, este de 20%. 

 

Parlamentul României a fost reprezentat de dna Anca Dana Dragu președinta Senatului, care a transmis un mesaj video, și de o delegație formată din dna senator Alina Gorghiu, vicepreședintă a Senatului, membră a Comisiilor pentru politică externă și pentru cultură și mass media, și dna senator Liliana Sbîrnea, membră a Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, pentru muncă, familie și protecție socială și pentru învățământ, tineret și sport, vicelider al Grupului parlamentar al PSD.

 

La Summit-ul femeilor președinți de parlamente au fost prezentate experiențe și bune practici naționale și s-au propus diferite căi de acțiune în măsură să asigure: dezvoltarea unor sisteme de protecție socială sensibile la dimensiunea de gen și asigurarea accesului universal la acestea; remunerarea muncii prestate de femei la domiciliu; elaborarea de legi și politici și alocarea resurselor necesare pentru emanciparea economică a femeilor, ca o condiție esențială a redresării economice post-pandemie la scară globală; eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, în toate formele sale, precum și a practicilor vătămătoare, precum căsătoria în rândul copiilor sau mutilarea genitală feminină; realizarea, prin voință politică, a parității între femei și bărbați în parlament.

Tema generală a Conferinței mondiale a președinților de parlamente (7-8 septembrie), intitulată Mobilizarea parlamentelor pentru un multilateralism mai eficace, care generează pace și dezvoltare durabilă pentru oameni și pentru planetă, a fost abordată sub mai multe aspecte: realizarea dezvoltării durabile - echilibrul între creștere economică, bunăstare umană și protecția mediului; impactul COVID-19 asupra multilateralismului și democrației; combaterea schimbărilor climatice în contextul redresării post-COVID-19; combaterea dezinformării și a discursului bazat pe ură; parlamente deschise versus provocări de securitate; eliminarea legislației discriminatorii, precondiție a egalității de gen; controlul parlamentar asupra măsurilor de urgență impuse de guverne; parlamentele și guvernanța globală.

 

Declarația la nivel înalt a conferinței subliniază că solidaritatea internațională și cooperarea dintre parlamente au un rol important în ansamblul eforturilor de redresare post-pandemică și afirmă că redresarea trebuie să conducă la consolidarea statului de drept, a principiilor democratice și a drepturilor universale ale omului, să fie incluzivă, rezilientă, ecologică și să integreze soluții pentru criza climatică. Președinții de parlamente se angajează să acționeze în continuare pentru reînnoirea multilateralismului și pentru ca opiniile parlamentarilor să fie cunoscute la Națiunile Unite și în alte foruri internaționale. 

  

-          Mesajul video al președintei Senatului, dna Anca Dana Dragu

-          Declarația la nivel înalt

 

 

Ř   Prima reuniune a Grupului de lucru al UIP pentru știință și tehnologie (13 iulie 2021)

 

Dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, membră a Grupului de lucru al UIP pentru știință și tehnologie, a participat la prima reuniune a Grupului, organizată în format virtual, în 13 iulie a.c. Reuniunea a avut ca scop alegerea conducerii și stabilirea obiectivelor strategice și a activităților acestei noi structuri specializate a UIP.

 

-          Comunicat de presă

 

 

Ř   Reuniunea parlamentară la nivel înalt cu tema Transformarea sistemelor alimentare în beneficiul sănătății, echității și sustenabilității (23 iunie 2021)

 

Reuniunea a fost organizată de UIP în pregătirea Summit-ului ONU privind sistemele alimentare, din luna septembrie a.c., în scopul facilitării dialogului dintre parlamentari, oficiali ONU și experți, cu privire la rolul care revine legislativului în protejarea dreptului la hrană, reglementarea proceselor din lanțul de aprovizionare cu hrană și asigurarea  accesului echitabil al populației la un regim alimentar sănătos.

La dezbateri a participat dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, membră a Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, președinta Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului.

 

-          Comunicat de presă

 

Ř  Cea de-a 142-a Adunare a UIP (24-27 mai 2021)

 

Lucrările Adunării s-au desfășurat, în premieră, în format virtual și au fost precedate de reuniuni pregătitoare ale diferitelor structuri specializate ale UIP. Delegația Parlamentului României la sesiunea UIP a fost condusă de senatoarea Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI. Din delegație au făcut parte senatorul Daniel-Cătălin Zamfir, membru al Comitetului Director al GRUI, precum și membri ai Camerei Deputaților.

În cadrul Adunării a avut loc dezbaterea generală cu tema Depășirea pandemiei astăzi și construirea unui viitor mai bun: rolul parlamentelor și au fost adoptate două rezoluții privind consolidarea păcii și securității împotriva amenințărilor și conflictelor generate de dezastrele care au legătură cu clima și, respectiv, promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile. Senatoarea Silvia-Monica Dinică a fost co-raportor al Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă pentru cea de-a doua rezoluție.

 

-          Comunicat de presă

-          Document final

 

 

Ř  Cea de-a şaptea Conferinţă Mondială a Tinerilor Parlamentari (28-29 aprilie 2021)

 

Senatorul Sorin-Cristian Mateescu, membru al Comitetului Director al GRUI, și deputații Mara Calista, secretar, și Silviu Nicu Macovei, membru ai Comitetului Director, au participat la ediția din acest an a conferinței (organizată în format virtual), care a reunit peste 250 de parlamentari din 80 de țări, oficiali ONU, experți internaționali și reprezentanți ai societății civile.

Programul a inclus patru sesiuni de lucru care s-au axat pe: participarea tinerilor la redresarea post-COVID-19; susținerea învățământului superior și universitar; asigurarea sănătății tinerilor; consolidarea statutului economic al tinerilor. Principalele concluzii reprezintă contribuția tinerilor parlamentari la dezbaterea generală a celei de-a 142-a Adunări a UIP (24-27 mai 2021), cu tema Depășirea pandemiei astăzi și construirea unui viitor mai bun: rolul parlamentelor.

În mesajul său, președintele UIP, Duarte Pacheco, a subliniat că, pentru a fi în serviciul poporului, democrația trebuie să asigure reprezentarea populației în ansamblul său, ceea ce presupune creșterea numărului de tineri parlamentari, bărbați și femei, astfel încât parlamentele să devină mai incluzive, dar și mai eficiente și inovative.

Cu aceeași ocazie, secretarul general al UIP, Martin Chungong, a lansat oficial campania UIP Spun "Da" tinerilor în parlament!, care își propune să mobilizeze parlamentarii din întreaga lume pentru creșterea numărului de tineri parlamentari, prin: promovarea cotelor electorale pentru tineri; alinierea vârstelor minime la care se acordă dreptul de vot și dreptul de a fi ales; susținerea canalelor de comunicare care permit tinerilor să se facă ascultați în parlament; autonomizarea tinerilor parlamentari; activități de mentorat pentru tinerii candidați.

 

Conferințele globale ale tinerilor parlamentari, organizate anual, oferă o platformă de dialog și schimburi de bune practici având ca scop definirea unor strategii comune și inovatoare de promovare a tinerilor în viața politică, economică și socială. Unul dintre obiective este reducerea deficitului de reprezentare a tinerilor parlamente, dat fiind faptul că, la nivel global, tinerii cu vârste sub 30 de ani reprezintă peste 50% din populație, dar numai 2% din numărul parlamentarilor. În premieră, la ediția din acest an delegațiile au fost alcătuite din parlamentari cu vârste de până la și de peste 45 de ani, pentru evidențierea rolului esențial al dialogului și solidarității inter-generaționale în consolidarea statutului tinerilor.

 

-          Document final

 

 

 

Ř  Reuniunea on line a Grupului geopolitic 12 Plus pentru alegerea reprezentanților în structurile specializate ale UIP (26 aprilie 2021)

 

Grupul geopolitic 12 Plus și-a desemnat prin vot reprezentanții care vor ocupa, începând cu luna mai a.c., posturile vacante în structurile specializate ale UIP.

Cu această ocazie, dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă și candidată a GRUI pentru noul Grup de lucru al UIP pentru știință și tehnologie, a întrunit 20% dintre voturile exprimate, clasându-se detașat pe prima poziție în preferințele membrilor Grupului 12 Plus.

 

-          Comunicat de presă

 

 

Ř  Reuniunea comitetului de redactare pentru rezoluția UIP cu tema Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile (22 aprilie 2021)

 

Dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, membră a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, a prezidat reuniunea on line la care a fost finalizat proiectul de rezoluție al UIP cu tema Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, cu precădere consumul și producția responsabile.

 

În calitate de președintă a comitetului de redactare, dar și de co-raportor al rezoluției, dna senator Dinică a trecut în revistă etapele elaborării acestui document, inițiat în aprilie 2019 și actualizat la sfârșitul anului trecut, pentru a reflecta noile provocări, dar și oportunități, generate de pandemia de COVID-19. Rezoluția pune la dispoziția membrilor UIP un set de căi de acțiune prin care parlamentele pot susține tranziția la economia circulară și accelerarea digitalizării, dar și valorificarea punților tehnologice care facilitează interacțiunea dintre acestea.

 

-          Comunicat de presă

 

 

Ř  Reuniunea Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă (13 aprilie 2021)

 

Dna senator Silvia-Monica Dinică, membră a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, a participat la reuniunea on line a Biroului, organizată în ziua de 13 aprilie, în pregătirea celei de-a 142-a Adunări a UIP (24-27 mai 2021). Lucrările au fost prezidate de Veronica Muzenda Tsitsi (Zimbabwe), președinta Comisiei.

 

Participanții au stabilit programul de lucru al Comisiei pentru perioada imediat următoare și procedurile on line prin care va fi finalizat și adoptat proiectul de rezoluție Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, cu precădere consumul și producția responsabile (co-raportor: dna senator Silvia-Monica Dinică).

 

La propunerea Indiei, susținută de reprezentanta Senatului României, Biroul a decis că tema următoarei rezoluții a Comisiei va fi Valorificarea tehnologiilor informației și comunicării ca forță motrice în sectorul educației, îndeosebi în perioada de pandemie. Totodată, Biroul a aprobat organizarea de către Comisie, în toamna acestui an, a unei dezbateri-panel pe o temă propusă de dna senator Silvia-Monica Dinică, respectiv Impactul schimbărilor climatice asupra resurselor naturale: cum pot asigura parlamentele accesul inclusiv la resursele de apă?

 

În cadrul schimbului de informații privind activitatea parlamentelor în sprijinul Obiectivelor Dezvoltării Durabile, dna senator Silvia-Monica Dinică s-a referit la: măsurile adoptate de Senat pentru asigurarea continuității activității în contextul pandemiei de COVID-19; prioritățile curente ale agendei parlamentare, cu impact asupra dezvoltării durabile, în domenii precum protecția mediului, infrastructura ecologică, energiile regenerabile, educația sau turismul; consolidarea cadrului legislativ național de prevenire și combatere a traficului de ființe umane, sclaviei, agresiunilor sexuale și pornografiei infantile; contribuția Senatului la accelerarea eforturilor de combatere a violenței împotriva femeilor și de promovare a participării femeilor în viața politică.  

 

 

Ř  Webinarul cu tema Impactul COVID-19 asupra realizării Obiectivelor Dezvoltării Durabile - rolul parlamentelor (9 martie 2021)

 

La eveniment a participat dna senator Silvia-Monica Dinică, președinta Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, vicepreședintă a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) și membră a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, la invitația Secretarului general al Uniunii Interparlamentare (UIP), Martin Chungong.

 

Reuniunea a făcut parte din seria seminariilor regionale ale Uniunii Interparlamentare (UIP) privind dezvoltarea durabilă în perioada de pandemie și a inclus trei sesiuni de prezentări și dezbateri pe următoarele teme:  stadiul implementării Obiectivelor Dezvoltării Durabile în regiune; realizarea ODD în ciuda pandemiei de COVID-19 - schimb de experiențe și bune practici; experiențe regionale privind procesele de Evaluare Națională Voluntară.

 

-          Comunicat de presă

-