SUBCOMISIA PENTRU POPULAŢIE

               ŞI DEZVOLTARE

 

                                                                

 

        image description                          

Text Box: Societatea de Educație
Contraceptivă și Sexuală

 

   

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Reuniunea cu tema

„Asistența oficială pentru dezvoltare în sprijinul sănătății globale:

provocări și oportunități pentru România

 

Alocuțiunea de bun venit

a domnului senator Tudor UDRIȘTOIU,

președintele Subcomisiei pentru Populație și Dezvoltare

 

Stimați oaspeți,

Dragi colegi,

Doamnelor și domnilor,

 

 

În numele membrilor Subcomisiei pentru Populație și Dezvoltare, am deosebita onoare și plăcere să vă urez bun venit la Reuniunea cu tema ”Asistența pentru dezvoltare în sprijinul sănătății globale: provocări și oportunități” și să vă mulțumesc tuturor că ați dat curs invitației noastre. 

 

În mod deosebit, doresc să mulțumesc colegilor membri ai Biroului Permanent care au sprijinit organizarea acestei întâlniri la Senat, precum și partenerilor noștri - Fondul ONU pentru Populație și Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală. Am lucrat împreună la concretizarea acestei inițiative care se adaugă acțiunilor pe care Subcomisia noastră le-a dedicat întăririi participării parlamentarilor români la elaborarea și transpunerea în practică a politicii naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare.

 

Și, foarte pe scurt, de ce ne-am asumat începutul de drum și am ales să continuăm acest demers, sperăm noi, cu și mai mult sprijin din partea dumneavoastră și instituțiilor/organizațiilor pe care le reprezentați?

 

Pentru că, în secolul 21, sănătatea nu mai înseamnă numai absența unei boli sau a unei infirmități, ci „deplina bunăstare fizică, mentală și social㔠a individului - am citat aici din definiția sănătății asumată de OMS -, iar investiția în sănătate înseamnă, mai mult ca oricând, investiție în dezvoltare.

 

Pentru că globalizarea modelează tot ceea ce înseamnă guvernanța sănătății globale:

 

 

 

 

Iată de ce, încă de la reconstituirea sa, în 2009, Subcomisia noastră a folosit fiecare oportunitate pentru a-și îmbogăți expertiza și contribuția la promovarea sănătății globale ca dimensiune prioritară a cooperării internaționale pentru dezvoltare. Am în vedere aici participarea la activitățile Forumului Parlamentar European pentru Populație și Dezvoltare (EPF), la acțiunile organizate de Reprezentanța în România a Fondului ONU pentru Populație, la întâlniri de lucru cu reprezentanți ai Guvernului și, mai recent, cu cei ai societății civile. 

 

Și aș vrea să profit de această ocazie pentru a saluta demararea, de către UNFPA, a Proiectului în domeniul drepturilor reproductive și sexuale ale femeii care va fi implementat cu sprijinul CPSS, ECPI, și SECS. Avem încrederea că acesta va constitui un model concret de reușită în ameliorarea și, mai ambițios, în soluționarea unor probleme ale societății românești, prin crearea reflexului unei strânse și permanente conlucrări între Parlament și societatea civilă.

Doamnelor și domnilor,

Permiteți-mi să închei această scurtă expunere, exprimându-mi speranța că dezbaterile de astăzi vor putea constitui suportul de informație și expertiză de care avem nevoie pentru identificarea unor soluții care să ne sprijine în abordarea mai eficientă a responsabilităților care ne revin în ceea ce privește asistența pentru dezvoltare.