SENATUL ROMÂNIEI

REUNIUNEA DE ANIVERSARE A 35 DE ANI

DE LA CONFERINȚA MONDIALĂ A POPULAȚIEI

BUCUREȘTI, 1974

 

Organizată de Subcomisia pentru Populație și Dezvoltare  

în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație

și Ministerul Afacerilor Externe

București, Palatul Parlamentului, 17 iunie 2009

 

 

 

Concluzii și recomandări - Sesiunea II

 

 

Senator Tudor UDRIȘTOIU

Președintele Subcomisiei pentru Populație și Dezvoltare

 

 

Țările Uniunii Europene se află în plin proces de îmbătrânire demografică. Există totuși o fereastră de oportunitate de 10 ani în care forța de muncă va continua sa crească. Totodată criza economică determină o scădere a produsului brut la nivelul Uniunii Europene, o creștere a șomajului și a deficitului bugetar.

Îmbătrânirea și criza economică sunt provocări pentru care, la nivelul Uniunii Europene sunt necesare politici coerente care să vizeze printre altele: reforma pensiilor din sistemul public, creșterea ponderii pensiilor private, promovarea unei sănătăți mai bune prin măsuri preventive și folosirea noilor tehnologii cost-eficiente, creșterea calității educației și a calității vieții. Creșterea economică după 2020 va depinde de creșterea productivității. Este necesară o investiție în educație și îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv pentru a facilita integrarea migranților. 

România se află în al 20-lea an de declin demografic. Acesta afectează toate sferele societății și are consecințe pe termen mediu și lung, în primul rând în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a României. De asemenea, poate reprezenta un potențial risc la adresa securității naționale. 

Acest fenomen are o cauzalitate complexă: nivele de fertilitate scăzute; mortalitate relativ stabilă, creșterea numărului de persoane de vârsta pensionării; creșterea speranței de viață; migrația economică externă.

Implicațiile economice ale  declinului demografic  și ale schimbării structurii pe vârste vor fi și mai vizibile în România după anul 2025, când populația activă se va reduce treptat și grupele “mai bătrâne” vor intra în cadrul populației vârstnice. Diminuarea populației active va determina o schimbare a raportului total de dependență economică și sarcina economică a populației active va crește.

Procesele de scădere numerică și îmbătrânire sunt, în mare parte inevitabile, dar, în același timp, lente și predictibile. Prin urmare, ele pot fi gestionate la nivel național, cu condiția plasării binomului populație-dezvoltare pe lista problemelor de importanță națională, a constituirii unor structuri specifice la nivelul instituțiilor fundamentale ale statutului și a dezvoltării unor politici coerente în domeniu.

Senatul României, prin intermediul Subcomisiei pentru Populație și Dezvoltare, o structură reprezentativă și legitimă, pe plan intern și extern, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere al expertizei, are o contribuție semnificativă la promovarea unei abordări parlamentare coerente și pro-active a problematicii legate de populație și dezvoltare. Printre contribuțiile Senatului se numără și politicile pentru susținerea familiei.

Totuși, valorificarea integrală a resurselor și expertizei parlamentare într-un domeniu trans-sectorial cum e cel al populației și dezvoltării presupune un parteneriat între cele două Camere ale Parlamentului, care să funcționeze pe principiile sinergiei și complementarității. În acest scop, recomandăm crearea, în cel mai scurt timp, la Camera Deputaților, a unei structuri omoloage Subcomisiei Senatului. Intr-un viitor cat mai apropiat trebuie sa ne gândim la transformarea Subcomisiei senatoriale intr-o comisie permanenta pentru populație si dezvoltare sau la crearea unei comisii comune permanente a celor două Camere pentru populație și dezvoltare. Astfel, vom avea garanția continuității si stabilității absolut necesare in abordarea parlamentara a unei problematici care nu poate fi conceputa decât pe termen mediu si lung, dincolo de succesiunea ciclurilor politice.

Pentru o abordare coerentă a tuturor aspectelor care privesc viitorul demografic al României, este nevoie de activarea Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare, ca organism consultativ al Guvernului, având rolul de a examina evoluțiile demografice și de a identifica și propune soluții durabile de contracarare a declinului demografic.

Obiectivul fundamental al Comisiei trebuie să fie elaborarea, printr-o largă consultare cu toți actorii sociali, a unei Strategii Naționale a Populației și Dezvoltării, care să combine aspectele evoluției demografice cu cele ale capitalului uman, pornind de la principiul că oamenii reprezintă avuția unei națiuni. 

În concluzie, o viziune realistă asupra dezvoltării economice și sociale în următoarele decenii reprezintă pentru România o necesitate stringentă. În definirea și structurarea unei strategii naționale pentru dezvoltare durabilă, populația este elementul central și o astfel de  construcție nu ar putea fi elaborată și transpusă în realitate fără semne de redresare a situației demografice. Din această perspectivă, componenta majoră a viitoarei strategii de dezvoltare durabilă ar trebui să fie stoparea derapajului demografic în care se află România.