COMUNICAT DE PRESĂ
În zilele de 16 și 17 aprilie a.c., o delegație a Subcomisiei senatoriale pentru Populație și Dezvoltare, formată din dl. senator Ion Rotaru, președintele Subcomisiei, secretar al Biroului Permanent al Senatului, membru al Comisiei pentru sănătate publică și dl. senator Florian-Dorel Bodog, membru al Subcomisiei, secretar al Comisiei pentru sănătate publică, a participat, la Berlin, la Conferința Internaţională G7/G20 a Parlamentarilor cu tema: "Ea contează: autonomizarea femeilor și fetelor, pentru o viață independentă, sănătoasă și productivă".
Conferința a fost organizată sub auspiciile Bundestag-ului, de Grupul Parlamentar German Pluripartit pentru Populație și Dezvoltare, Forumul Parlamentar European pentru Populație și Dezvoltare (EPF) și Fundația Germană pentru Populația Lumii (DSW) și a reprezentat principalul evenimentul parlamentar din calendarul de activități al președinției germane a G7.
Programul a inclus prezentări și sesiuni de dezbateri pe teme precum: populația lumii în 2015 și situația femeilor și fetelor; beneficiile investiției în sănătatea reproductiva și sexuală și în consolidarea statutului economic pentru femei și fete; abordarea planificării familiale din perspectiva drepturilor omului; răspunsul la cerințele specifice ale adolescenților și tinerilor; apărarea drepturilor femeilor și fetelor în situații de criză umanitară; combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor.
În calitate de panelist la sesiunea intitulată Asigurarea accesului universal și voluntar la metode moderne de contracepție, dl. senator Florian-Dorel Bodog a prezentat: experiența României după liberalizarea accesului la contraceptive; situația actuală și modul de organizare a distribuției de contraceptive; principalele probleme care trebuie rezolvate pentru asigurarea accesului la metode de contracepție în funcție de nevoile reale ale femeilor și fetelor. Totodată, răspunzând unor întrebări ale participanților, dl. senator Bodog s-a referit la diferitele măsuri, cu precădere de ordin legislativ și în materie de educație, care se află în atenția Subcomisiei pentru Populație și Dezvoltare și a instituțiilor de resort și ar putea fi adoptate pentru ameliorarea serviciilor de planificare familială și prevenirea sarcinilor nedorite, cu precădere în rândul adolescentelor.
În încheierea Conferinței a fost adoptat Apelul Parlamentar de la Berlin, document care conține recomandări adresate guvernelor din statele G7/G20, având ca scop ameliorarea condiției femeilor și fetelor, prin: prevenirea și combaterea tuturor formelor de discriminare și a violenței pe criterii de gen; protejarea sănătății și drepturilor reproductive și sexuale; susținerea cercetării în scopul dezvoltării de tratamente și metode de diagnosticare pentru populația din țări cu venituri mici și medii; adoptarea de legi și politici pentru consolidarea statutului economic al femeilor. Totodată, parlamentarii au solicitat țărilor G7 și celorlalte țări dezvoltate să-și reafirme angajamentul de a aloca 0,7% din PNB Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare, inclusiv în domeniul sănătății, asigurând condiții pentru transpunerea în practică a obiectivelor globale în domeniul populației și dezvoltării și al egalității între bărbați și femei.