Comisii Permanente
Legislatura:
Camera:
Sesiunea:
 
Comunicate de presă
Data: 
Comunicat de presă - Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei României - 17 martie 2015
Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei României şi-a continuat lucrările marţi, 17 martie 2015, la sediul Senatului, cu o nouă reuniune a membrilor săi. Preşedintele Comisiei, domnul senator Ioan Chelaru, a propus ca ordinea de zi a şedinţei să cuprindă: o informare, prezentată de preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, cu privire la stadiul şi procedura de revizuire, în vederea întocmirii raportului la Propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei; o informare cu privire la avizul Comisiei de la Veneţia şi la considerentele Curţii Constituţionale(cuprinse în Decizia nr.80/2014 asupra acestei iniţiative); şi stabilirea unui termen limită pentru depunerea amendamentelor la această propunere legislativă. 
Publicat in data de 18.3.2015 15:10
Comunicat de presă
Luni, 13 octombrie a.c., a avut loc întrevederea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu delegaţia canadiană condusă de către domnul deputat Dean Allison, M.P., președintele Comisiei pentru politică externă și dezvoltare internațională din Camera Comunelor a Parlamentului Canadei, însoțit de domnul deputat Harold Albrecht, M.P., președintele Comisiei parlamentare pentru mediu înconjurător și dezvoltare durabilă din Camera Comunelor, care efectuează o vizită în România, în cadrul unui turneu în mai multe țări din regiune, în fruntea unei delegații cuprinzând reprezentanți ai mediului de afaceri și ai conducerii organizației nonguvernamentale Christian Embassy of Canada.
Din partea română a participat domnul senator Ben Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă. Din delegaţia canadiană, participantă la întrevedere au mai făcut parte, de asemenea, domnul Wayne Webster, om de afaceri din Ontario, doamna Darlene McLean, director executiv al ONG-ului canadian și domnul Dave Imbrock, reprezentant internațional al acestuia.
Publicat in data de 20.10.2014 12:14
Comunicat de presa - COSAC, 18 iulie 2014
Publicat in data de 20.7.2014 10:37
Informare de presa
Astăzi, 24 iunie 2014, membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au participat la o reuniune cu  reprezentanţii Greenpeace România privind susţinerea proiectului “Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”.
La sfârşitul anului 2013, Guvernul României a decis susţinerea acestui demers şi implicarea în proiectul coordonat de Germania. Proiectul vizează extinderea obiectului de patrimoniu UNESCO intitulat “Pădurile virgine de fag din Carpaţi şi pădurile seculare de fag din Germania”, proiect prin care Germania, Slovacia şi Ucraina au reuşit să includă cele mai valoroase făgete din ţările respective pe lista Patrimoniului Mondial. 
La propunerea preşedintelui comisiei, domnul senator Constantin Traian Igaş, membrii comisiei au decis să susţină demersul de includere a pădurilor virgine de fag din România pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, prin membrii săi, şi-au oferit sprijinul pentru finalizarea procedurilor de întocmire a dosarului şi documentaţiei tehnice.
Greenpeace România a identificat, pe baza unui studiu realizat de Institutul de cercetări şi amenajări silvice, o suprafaţă de 218.493 ha care îndeplineau criteriile de pădure virgină în România.
Publicat in data de 24.6.2014 16:15
Comunicat de presa - Presedintele Comisiei economice, industrii si servicii, domnul senator Lucian Iliescu - luni 24 martie 2014
Domnul senator Lucian Iliescu a primit luni, 24 martie 2014 , pe doamna ambasador a Croatiei la Bucuresti, E.S. dna. Andrea Gustovic Ercegovac. In cadrul intalnirii a avut loc un schimb de opinii avand ca subiect central dezvoltarea turismului in cele doua tari precum si necesitatea realizarii unui schimb de informatii la nivel parlamentar care sa conduca la cresterea numarului de turisti si a schimburilor din acest domeniu intre cele doua tari. Cu aceasta ocazie doamna ambasador l-a invitat pe domnul senator Lucian Iliescu sa participe la Reuniunea interparlamentara cu aceasta tema ce va avea loc in Croatia la inceputul toamnei.
Publicat in data de 24.3.2014 16:07
Comunicat de presa - sedinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO din 21 mai 2013
In ziua de marti, 21 mai 2013, a avut loc sedinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO. In conformitate cu ordinea de zi stabilita de biroul comisiei, dezbaterile s-au concentrat pe analiza strategiei de conservare si promovare a monumentelor de patrimoniu aflate pe Lista tentativa UNESCO.
De asemenea, a fost discutata si oportunitatea depunerii unor alte dosare de candidatura pentru Lista tentativa UNESCO, precum Centrul Istoric al orasului Baile Herculane, Castelul Corvinilor, Cetatea Devei si Ansamblul rural al satului Dorolea, comuna Livezile, judetul Bistrita-Nasaud.

In cadrul sedintei, domnul senator Constantin Traian Igas, presedinte al comisiei, a subliniat necesitatea sustinerii de catre comisie a unor unor initiative legislative de protejare si conservare a monumentelor de patrimoniu. In acelasi timp, a fost evidentiata oportunitatea demararii unei campanii de sustinere a autoritatilor locale interesate de promovarea patrimoniului cultural local.
Invitati la aceasta sedinta au fost: domnul Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, doamna Dana Mihai, director al Direcției Programe, Cercetare, Proiectare și Metodologii pentru Patrimoniul Cultural Imobil din cadrul Institutului National al Patrimoniului, domnul Traian Simionica, primar al comunei Livezile din judetul Bistrita-Nasaud si doamna Mihaela Haiduc, arheolog.
Publicat in data de 22.5.2013 0:00
Comunicat de presa
Vizita, domnului  senator  Petru Filip, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, la Washington, în perioada 10-12 aprilie 2013
 
Domnul senator Petru Filip, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a efectuat o vizită la Washington, în perioada 10-12 aprilie a.c.. Cu acest prilej, senatorul român a avut întrevederi oficiale cu Congresmanul Ed Royce, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor, Congresmanul Jeff Miller, Preşedintele Comisiei pentru Veterani şi Vicepreşedinte al Subcomisiei pentru Cooperare în domeniul Apărării şi Securităţii Transatlantice din cadrul Adunării Parlamentare NATO, Congresmanul Christopher Smith, Co-preşedinte al Comisiei privind Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), Senatorul Bob Corker, Co-preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Congresmanul Joe Willson, membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanţilor, Congresmanul Paul Broun, Preşedintele Subcomisiei pentru Investigaţii şi Supraveghere din cadrul Comisiei pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie a Camerei Reprezentanţilor, precum şi cu alte oficialităţi americane.
A fost trecut în revistă stadiul cooperării româno-americane, bazat pe Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, relaţie în cadrul căreia implementarea scutului antirachetă rămâne elementul cheie. Discuţiile au vizat, de asemenea, perspectivele extinderii Parteneriatului în alte domenii de activitate, în primul rând colaborarea în sectorul economic, fiind astfel marcată trecerea într-o nouă etapă de cooperare bilaterală.     
A fost subliniată importanţa geostrategică a României, modalitatea prin care ţara noastră poate contribui, în parteneriat cu SUA, la rezolvarea crizelor din regiune.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a reafirmat încrederea că România va beneficia în scurt timp de Programul Visa Waiver, Grupul bilateral de lucru pe probleme consulare având o contribuţie importanţă în acest sens, şi a salutat tendinţa de scădere a ratei de refuz a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români. În acest moment, România beneficiază de un sprijin politic important, la nivelul Congresului SUA, privind programul Visa Waiver, Proiectul de lege cu privire la reforma şi consolidarea securităţii programului Visa Waiver, fiind un exemplu în acest sens. Partea română şi-a exprimat încrederea că acest proiect de lege va inclus pe agenda legislativului american.
În vederea continuării dialogului bilateral, au fost identificate perioadele de timp în care ar putea vizita România oficialii americani cu care s-au purtat discuţii pe durata acestei vizite.
Publicat in data de 16.4.2013 0:00
Intalnirea Comisiei economice, industrii şi servicii cu delegaţia guvernamentală din Emiratele Arabe Unite.
Miercuri, 3 aprilie 2013, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senatul României, domnul senator Lucian Iliescu  şi domnul senator Ionel Agrigoroaei, membru al Comisiei, au avut o întrevedere cu delegaţia guvernamentală din Emiratele Arabe Unite. 
Delegaţia a fost condusă de ES dl. Yacub Yousif Alhosani, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România. Din delegaţie au mai făcut parte dl. Khalid  Matar Al Mannaei director pentru Relaţii Internaţionale al Prim-Ministrului Guvernului EAU, dl. Abdulla Qassem, directorul Comitetului Internaţional pentru Expoziţia Mondială 2020 şi dl. Mahmood Al Bastaki, directorul executiv al Dubai Trade FZE.  Delegaţia a fost însoţită de prof.dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică.
In cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de puncte de vedere pe problematica dinamizării cooperării economice, în contextul în care există încheiate acorduri comerciale şi a fost demarată Comisia mixtă bilaterală. 
Pe parcursul discuţiilor s-a subliniat că există o mare deschidere între cele două state şi că se doreşte atât creşterea volumului de produse exportate de România în Emirate, în spiritul unor vechi relaţii, cât şi dezvoltarea de afaceri ale investitorilor români în Emirate şi ale investitorilor emiratezi în România. 
Întâlnirea s-a dorit a fi,totodată, una de promovare a candidaturii oraşului Dubai pentru organizarea Expoziţiei Mondiale în anul 2020.
In spiritul relaţiilor bilaterale foarte bune şi în tradiţia cooperării extinse, Preşedintele Lucian Iliescu şi-a exprimat deschiderea  pentru sprijinirea candidaturii Dubai în vederea găzduirii Expoziţiei Mondiale din anul 2020 precum şi a dezvoltării investiţiilor  reciproce ale fiecăruia dintre cele două state pe teritoriul celeilalte.
Publicat in data de 4.4.2013 0:00
Întâlnirea Comisiei pentru politică externă din Senatul României cu Grupul de ambasadori ai ţărilor arabe, acreditaţi la Bucureşti

Miercuri, 13 februarie 2013, a avut loc întâlnirea domnului senator Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu ambasadori ai statelor arabe acreditați la București: Palestina, Qatar, Algeria, Maroc, Irak, Emiratele Unite Arabe, Iordania, Liban, Egipt, Kuwait, Sudan și Tunisia.
În deschiderea discuțiilor, domnul președinte Petru Filip a reiterat importanța pe care România și Parlamentul României o acordă relației cu țările arabe.
Ambasadorul Libanului a adresat felicitări pentru alegerea noului Parlament şi pentru organizarea întâlnirii, exprimând dorința de a dezvolta relații de prietenie și colaborare cu România cât și dorința ca întâlnirile să aibă loc semestrial.
La finalul discuţiilor, domnul președinte Petru Filip a agreat ideea întâlnirilor bianuale cu participarea unor înalţi demnitari români.
 

Publicat in data de 12.2.2013 0:00
Întrevederea domnului senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu domnul ambasador Aleksandar Andrija PEJOVIĆ, negociatorul-şef al Muntenegrului pentru aderarea la Uniunea Europeană, secretar de stat pentru integrare europeană
Joi, 7 februarie a.c. a avut loc întrevederea domnului senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu domnul ambasador Aleksandar Andrija PEJOVIĆ, negociatorul-şef al Muntenegrului pentru aderarea la Uniunea Europeană, secretar de stat pentru integrare europeană.
Domnul preşedinte Petru Filip a felicitat Muntenegru pentru deschiderea negocierilor de aderare şi încheierea primului capitol de negociere, reafirmând sprijinul ţării noastre pentru aderarea Muntenegrului şi a celorlalte state din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană
Publicat in data de 7.2.2013 0:00
Adresa poştală: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711; Centrala: +40 21 414 1111 +40 21 316 0300. Hartă Site
Go to top