Comisii Permanente
 
Comunicate de presă
Data: 
Comunicat de presă
Luni, 13 octombrie a.c., a avut loc întrevederea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu delegaţia canadiană condusă de către domnul deputat Dean Allison, M.P., președintele Comisiei pentru politică externă și dezvoltare internațională din Camera Comunelor a Parlamentului Canadei, însoțit de domnul deputat Harold Albrecht, M.P., președintele Comisiei parlamentare pentru mediu înconjurător și dezvoltare durabilă din Camera Comunelor, care efectuează o vizită în România, în cadrul unui turneu în mai multe țări din regiune, în fruntea unei delegații cuprinzând reprezentanți ai mediului de afaceri și ai conducerii organizației nonguvernamentale Christian Embassy of Canada.
Din partea română a participat domnul senator Ben Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă. Din delegaţia canadiană, participantă la întrevedere au mai făcut parte, de asemenea, domnul Wayne Webster, om de afaceri din Ontario, doamna Darlene McLean, director executiv al ONG-ului canadian și domnul Dave Imbrock, reprezentant internațional al acestuia.
Publicat in data de 20.10.2014 12:14
Întrevederea Comisiei pentru Afaceri Europene cu omologii din Parlamentul Danez și cu reprezentanții Ministerului de Externe al Regatului Danemarcei
  În perioada 1-3 octombrie 2014, delegația parlamentară română, condusă de Vicepreședinții Comisiilor pentru Afaceri Europene din Senat și din  Camera Deputaților s-au întâlnit la Copenhaga cu omologii din Parlamentul Danez și cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei.
   Din delegație au făcut parte: Mihaela POPA, Vicepreședinte Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României, senator Dorin-Mircea DOBRA, senator Marius COSTE, Vasile-Cătălin DRĂGUȘANU, Vicepreședinte Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților și deputat Radu Bogdan ȚIMPĂU. La reuniuni a participat și Viorel Ardeleanu, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei.
Cu acest prilej, membrii Comisiilor pentru afaceri europene ale Parlamentului României au avut un schimb de idei, asupra mai multor teme de actualitate europene, cu accent pe rolul Parlamentelor naționale în deciziile UE, în cadrul întrevederilor programate cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul danez (Folketing), Eva Kjer HANSEN, cu Președintele Comisiei pentru Migraţie şi Integrare din Parlamentul danez, Troels RAVN, precum și cu Jens KISLING, Subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Politici Europene.          
   În cadrul discuțiilor cu Președintele Comisiei pentru  Afaceri Europene, Eva Kjer Hansen, a fost reliefată importanța intensificării schimbului de experiență dintre Comisiile pentru afaceri europene din cele două Parlamente naționale, fiind prezentate evenimentele importante preconizate la nivel parlamentar în perioada următoare.
  Doamna senator Mihaela Popa, Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României a făcut o succintă prezentare a Comisiei pentru afaceri europene a Senatului și au fost schimbate opinii ample cu Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna Eva Kjer Hansen, privind modul de funcționare al Comisiilor de afaceri europene din cele două parlamente. 
   De interes, în contextul întâlnirii, a fost și subiectul legat de documentul elaborat de Comisia pentru Afaceri Europene din Folketing privind rolul Parlamentelor naționale la nivel European: ”Strategia în 23 de puncte al Parlamentului Danez”,  prin care se propun 23 de idei cu privire la modul în care parlamentele naționale pot contribui la reducerea deficitului democratic și la asigurarea legitimității deciziilor luate la nivel European dar și de Agenda Strategică pentru Uniune într-o lume în schimbare, adoptată la Consiliul European din 26-27 iunie 2014.
    De asemenea, domnul senator Dorin Mircea Dobra și domnul senator Marius Coste au apreciat Strategia Parlamentului danez. Mai mult, domnul senator Dobra, atât în calitatea sa de parlamentar dar și de profesor, a lansat invitația de a consolida relația cu partea omoloagă prin intermediul unor vizite de lucru organizate împreună cu Senatul României și Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Studii Europene.    
   Partea daneză a exprimat deschidere față de intensificarea colaborării cu partea română.
  Doamna senator Mihaela Popa, Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României și-a exprimat deschiderea față de ideea unei colaborări și a unui schimb de experiență pe teme de imigrare, integrare, în cadrul întrevederii cu Președintele Comisiei pentru Imigrare și Integrare din cadrul Parlamentului Danez, domnul Troels Ravn.
    Doamna senator Mihaela Popa a subliniată ideea că această comisie parlamentară nu are corespondent direct la nivelul Parlamentului României însă a afirmat că o serie de obiective de politică socială precum incluziunea socială, integrarea populației defavorizate, fenomenul migrației legale și ilegale sunt analizate de comisii parlamentare distincte, respectiv de Comisia pentru Afaceri Europene, Comisia de Egalitate de Șanse, și Comisia pentru Muncă, Familie şi Protecţie socială din Senatul României.
  În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului de Afaceri Externe, domnul Jens KISLING, Subsecretar de stat, Departamentul pentru Politici Europene și domnii Heimann Larsen și Soren Jacobsen, a fost analizată și relația de colaborare între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene.
    Doamna senator Mihaela Popa a expus modul de funcționare al relației dintre Parlamentul și Guvernul român dar și-a arătat interesul față de modelul danez de cooperare și mai ales față de perspectiva Executivului referitoare la relația instituțională dintre Ministerul de Afacerilor Externe danez și Comisia pentru Afaceri Europene daneză.
   De asemenea, cele două părți au avut un schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate ale agendei europene, precum evoluțiile din vecinătatea estică și relațiile cu statele partenere din Parteneriatul Estic, cu accent pe situația din Ucraina și relațiile cu Republica Moldova. Au fost abordate aspecte de interes în contextul evoluțiilor instituționale. Partea română cât și partea daneză au convenit asupra necesității promovării unui dialog amplu bazat pe intensificarea contactelor bilaterale pentru identificarea unor soluții la provocările cu care se confruntă în prezent UE.
    A fost abordată, totodată, și tema aderării României la Spațiul Schengen, partea daneză reiterând sprijinul pentru concretizarea acestui obiectiv.
  În cadrul întrevederii a fost relevată dinamica accelerată a relațiilor economice bilaterale înregistrate în ultima perioadă, precum și necesitatea intensificării cooperării în domeniile de interes comun, în special cele privind siguranța energetică în spațiul european.
   La finalul fiecărei întâlniri, atât partea română cât și partea daneză și-au manifestat dorința de continuare și consolidare a relațiilor bilaterale. 
Publicat in data de 7.10.2014 11:45
Comunicat de presă
Miercuri, 26 martie a.c., a avut loc întrevederea domnului Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu E.S. dl. Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti.
La întrevedere a participat, de asemenea, domnul deputat Varujan Pambuccian, vicepreşedinte al Uniunii Armenilor din România.
În cadrul întâlnirii s-au abordat teme care vizează relaţia bilaterală România-Armenia, precum şi aspecte legate de ultimele evoluţii în Peninsula Crimeea şi implicaţiile geopolitice ale acestora în zonă.
E.S. dl. Hamlet Gasparian a prezentat dificultăţile cărora le este supusă populaţia armeană din zonele afectate de instabilitatea politică actuală (Peninsula Crimeea, Siria).
Au fost discutate modalităţi de cooperare la nivelul celor două comisii parlamentare.
Publicat in data de 18.9.2014 15:52
Comunicat de presa - COSAC, 18 iulie 2014
Publicat in data de 20.7.2014 10:37
Informare de presa
Astăzi, 24 iunie 2014, membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au participat la o reuniune cu  reprezentanţii Greenpeace România privind susţinerea proiectului “Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”.
La sfârşitul anului 2013, Guvernul României a decis susţinerea acestui demers şi implicarea în proiectul coordonat de Germania. Proiectul vizează extinderea obiectului de patrimoniu UNESCO intitulat “Pădurile virgine de fag din Carpaţi şi pădurile seculare de fag din Germania”, proiect prin care Germania, Slovacia şi Ucraina au reuşit să includă cele mai valoroase făgete din ţările respective pe lista Patrimoniului Mondial. 
La propunerea preşedintelui comisiei, domnul senator Constantin Traian Igaş, membrii comisiei au decis să susţină demersul de includere a pădurilor virgine de fag din România pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, prin membrii săi, şi-au oferit sprijinul pentru finalizarea procedurilor de întocmire a dosarului şi documentaţiei tehnice.
Greenpeace România a identificat, pe baza unui studiu realizat de Institutul de cercetări şi amenajări silvice, o suprafaţă de 218.493 ha care îndeplineau criteriile de pădure virgină în România.
Publicat in data de 24.6.2014 16:15
Comunicat de presa - Presedintele Comisiei economice, industrii si servicii, domnul senator Lucian Iliescu - luni 24 martie 2014
Domnul senator Lucian Iliescu a primit luni, 24 martie 2014 , pe doamna ambasador a Croatiei la Bucuresti, E.S. dna. Andrea Gustovic Ercegovac. In cadrul intalnirii a avut loc un schimb de opinii avand ca subiect central dezvoltarea turismului in cele doua tari precum si necesitatea realizarii unui schimb de informatii la nivel parlamentar care sa conduca la cresterea numarului de turisti si a schimburilor din acest domeniu intre cele doua tari. Cu aceasta ocazie doamna ambasador l-a invitat pe domnul senator Lucian Iliescu sa participe la Reuniunea interparlamentara cu aceasta tema ce va avea loc in Croatia la inceputul toamnei.
Publicat in data de 24.3.2014 16:07
Comunicat de presă
Domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a avut, joi, 20 februarie 2014, o întrevedere cu domnul Ömür Şolendil, Ambasadorul Republicii Turcia în România. Cu acest prilej, interlocutorii trecut în revistă întâlnirile bilaterale la nivel înalt care au avut loc în ultimele luni ale anului 2013 şi începutul acestui an, punând în mod special accentul pe stabilirea unei agende comune de  evenimente care vor avea loc în perioada imediat următoare, precum şi în a doua parte a anului 2014.
Domnul senator Petru Filip a anunţat intenţia Comisiei pentru politică externă a Senatului României de a organiza întâlniri trilaterale împreună cu reprezentanţii comisiilor omoloage din Marea Adunare Naţională a Turciei şi Senatului Republicii Polonia, la începutul lunii mai. Partea turcă a manifesta toată disponibilitatea necesară în vederea organizării acestei reuniuni, sugerând ca în ziua precedentă acestei trilaterală să aibă loc şi întâlniri bilaterale între partenerii de discuţii.
Interlocutorii au discutat, de asemenea, subiectele de actualitate politică internaţională, precum şi stadiul în care se găseşte dosarul de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, partea română asigurând partea turcă asupra sprijinului constant pe care România îl oferă ţării prietene, Turcia, pentru realizarea acestui deziderat.
Publicat in data de 25.2.2014 11:36
Comunicat de presa
Senatorul Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă a Senatului, a participat, în data de 27 ianuarie 2014, la manifestarile ocazionate de Ziua Internaţională a Comemorării Holocaustului, desfășurate în Polonia, la Auschwitz-Birkenau, în contextul marcării a 69 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare. La acest eveniment au participat supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai Knesetului israelian, Legislativului și Guvernului polonez, alături de miniștri, parlamentari, ambasadori, precum și reprezentați ai societății civile din întreaga lume. Ceremonia de la Auschwitz – Birkenau a fost urmată de o reniune interparlamentară cu tema "Reflecţii asupra Holocaustului: evocând trecutul și privind spre viitor".
În cadrul reuniunii, conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean a susţinut un discurs în care a făcut apel la necesitatea unui demers comun în vederea combaterii "discursurilor care propagă mesaje care instigă la ură,  discriminării de orice fel, crimelor, torturii și oricăror forme de abuz sau injustiție", și a pledat pentru promovarea unor valori care se circumscriu ideilor de "libertate, democrație, speranță, încredere, pace, prosperitate și dragoste".
Concomitent cu adoptarea unui plan de acţiune pe anul în curs a fost relevată necesitatea definirii noțiunii de antisemitism la nivel european, potrivit recomandării Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Totodată, parlamentarii au adoptat Declarația cu titlul “Niciodată din nou", document în care este cuprins un angajament global de a fi cinstiți pe mai departe supraviețuitorii Holocaustului, ca adevărați eroi ai umanității și de a nu mai permite vreodată ca răspunsul în fața rasismului și antisemitismului să fie indiferența și tăcerea. 
Este exprimată de asemenea îngrijorarea profundă cu privire la situaţia precară a drepturilor omului la nivel internațional. Este particularizată situația din Iran, unde se înregistrează o deteriorare constantă a drepturilor omului, ca urmare a discriminării de natură politică, economică, socială şi culturală, mai ales a persoanelor care aparţin minorităților. 
Publicat in data de 31.1.2014 10:40
Comunicat de presă
Marţi, 28 ianuarie 2014, domnul senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere cu E.S. domnul Gerard CORR, ambasadorul Irlandei  la Bucureşti, aflat într-o vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii a fost abordată situaţia relaţiei bilaterale între cele două state, la nivel politic, economic precum şi colaborarea în plan european.
Domnul preşedinte FILIP a subliniat importanţa intensificării dialogului bilateral în plan parlamentar, diplomaţia parlamentară constituind o componentă importantă a aprofundării relaţiei între România şi Irlanda.
Au fost discutate, de asemenea, aspecte ale colaborării româno-irlandeze în cadrul UE, cu privire la  Parteneriatul Estic şi sprijinirea, în continuare, a parcursului european al Republicii Moldova, în condiţiile situaţiei politice din regiune.
Ambasadorul Irlandei a declarat cu acest prilej că ţara domniei sale este un susţinător al Parteneriatului Estic şi al statelor care sunt vizate de acesta, implicit al Republicii Moldova în procesul acesteia de integrare europeană.
Domnul ambasador CORR a apreciat, de asemenea, contribuţia importantă a comunităţii române care trăieşte şi munceşte în Irlanda, în număr de aproximativ 40 de mii de oameni, la economia ţării sale precum şi modul exemplar în care aceştia s-au integrat în societatea irlandeză, acesta constituind un exemplu pentru UE în ceea ce priveşte emigraţia şi libertatea de circulaţie.
Publicat in data de 28.1.2014 12:56
Comunicat de presa
Senatorul Ben-Oni Ardelean, secretar al Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei, a luat parte, în perioada 15-17 ianuarie a.c., la Ankara, la sediul Marii Adunări Naționale a Turciei, la Conferința finală a proiectului „Schimb și Dialog Parlamentar UE-Turcia”. La acest eveniment, organizat sub patronajul lui Cemil Çiçek, Președintele Legislativului turc, au participat miniștri, parlamentari, ambasadori, precum și reprezentați ai societății civile și ai unor instituții publice din mai multe state.
Proiectul, finanțat de UE și Turcia, a debutat în anul 2012, în decursul celor doi ani fiind organizate o serie de dezbateri, care au adus laolaltă reprezentanți din toate sferele societății, atât din Turcia, cât și din state membre UE. Scopul principal al proiectului a fost circumscris intensificării dialogului interparlamentar și politic, ca vector de promovare a profilului Turciei în relația cu UE.
Senatorul Ardelean a fost invitat, ca vorbitor principal, în cadrul mai multor dezbateri (Ankara, Berlin, Izmir, Cappadocia), subiectele abordate fiind de maxim interes în context european, cum ar fi: perspectivele relației UE-Turcia, gestionarea migrației, dialogul intercultural, promovarea toleranței, buna guvernare, lupta împotriva discriminării, egalitatea de gen, dialogul cu societatea civilă etc.
Senatorul Ben-Oni Ardelean consideră că: „progresele înregistrate în procesul de aderare sunt semnificative, iar parcursul european al Turciei trebuie în continuare susținut de către toți decidenții politici la nivelul Uniunii Europene. În acest context, schimburile interparlamentare sunt extrem de necesare, întrucât contribuie la o mai bună cunoaștere reciprocă, în vederea cooperării și susținerii unor proiecte de interes comun.”  
Publicat in data de 20.1.2014 12:10
Comunicat de presă
Marți, 10 decembrie 2013, domnul senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere cu E.S. domnul Manuel Gonzalo Vieira Merola, ambasadorul Republicii Orientale a Uruguayului la Bucureşti, aflat într-o vizită de prezentare.
Primind felicitările pentru recenta acreditare în România pentru a continua tradiția legăturilor diplomatice bilaterale, la care s-a adăugat în ultimele două decenii și componenta parlamentară, ambasadorul uruguayan a dorit să afle de la domnul senator Petru Filip noutăți asupra vieții politice și agendei parlamentare a Senatului pentru a putea identifica împreună linii de acțiune comune și de cooperare cu Uruguayul și sistemul de organizații regionale din care face parte.
Domnul președinte Petru Filip a recunoscut că pentru cei veniți din afară, viața politică din România pare destul de agitată, datorată influențării deciziilor de pe poziții politice divergente care opun principalele instituții ale statului, în perspectiva anului 2014, când pe finalul fiecărui semestru vor avea loc alegeri europarlamentare și respectiv, cele prezidențiale. De asemenea, diplomatul uruguayan a fost informat asupra priorităților agendei parlamentare din care nu a lipsit preocuparea pentru intrarea în vigoare cât mai repede a Legii Bugetului de stat, exprimându-și încrederea în surmontarea opoziției la promulgare a Președintelui sau eventualele proceduri la Curtea Constituțională.
Ambasadorul Uruguayului a spus că înțelege foarte bine aceste preocupări legislative, pentru că țara sa - care este recunoscută pentru spiritul republican dezvoltat, deci având un mare respect asupra legii, indiferent de succesiunea guvernelor și alternanța majorităților parlamentare -  a avut experiența veto-ului prezidențial și a deciziilor de respingere a unor legi de Tribunalul Constituțional, mai ales în timpul guvernului militar, cu decenii în urmă. 
În cadrul întrevederii au fost evocate pe larg domenii de interes care să contribuie la valorificarea marelui potențial al relaţiilor bilaterale între cele două state, pe toate planurile. În acest sens, domnul senator Petru Filip a amintit de utilitatea dialogului parlamentar, oferind sprijinul Comisiei pentru politică externă a Senatului, împreună cu rolul pe care îl poate juca Grupul de prietenie cu Uruguay din Parlamentul României, interesându-se de evoluția relațiilor cu alte state, a volumului comercial pentru a identifica împreună câteva domenii economice prioritare în care un sprijin din partea parlamentului ar facilita obținerea rezultatelor așteptate. Ambasadorul Vieira Merola a făcut o prezentare a situaţiei politice şi economice a ţării pe care o reprezintă, menționând că din păcate în baza Tratatului de Liber Comerț UE - Mercosur, care se sprijină, în principal, pe trei piloni, doar cel care reglementează schimburile din Educația și Cultura oferă deplină satisfacție, în timp ce se aplică cu dificultate în Agricultură și Achiziții publice, ceea ce îi face pe oamenii de afaceri uruguayeni să fie încă prudenți în abordarea unor noi regiuni și segmente ale pieței europene. De aceea, dând exemplul încurajator al proiectelor de cercetare demarate în comun cu universitatea bucureșteană, ambasadorul uruguayan a susținut că potențialul celor două țări poate servi creșterii substanțiale a schimburilor bilaterale prin încurajarea mai ales a cooperării orizontale în toate domeniile.
Domnul senator Filip a dorit să sublinieze că România în strategia sa de relansare a relațiilor cu America Latină, își propune să dezvolte un parteneriat strategic cu o țară din regiune, care dispune de o poziție care ar permite accesul produselor românești pe piața regională, iar Uruguayul poate fi o astfel de țară.  În acest sens, de la nivelul Comisiei pe care o conduce, își propune să promoveze o acțiune găzduită de Senat, care să pună în evidență oferta de cooperare cu Uruguayul. A adăugat că  evocând tematica interesantă a reuniunii avute anul trecut cu Grupul Ambasadorilor Latinoamericani, această inițiativă se poate extinde.   
Considerând necesară studierea în detaliu a posibilităților pe care le oferă celor două părți, prevederile Acordurilor de liber schimb și pentru acordarea de asistență tehnică dintre Uniunea Europeană și organizațiile regionale din zona America Latină și Caraibi, precum și cu Mercosur, Președintele Filip a evidențiat complementaritatea și potențialul economic existent, fiind necesară sprijinirea unor viitoare proiecte în domenii sectoriale de interes bilateral, în industrie, agricultură, energie, transporturi și în cercetarea aplicată în domenii de nișă, urând succes ambasadorului Vieira Merola, în exercitarea mandatului său.
Publicat in data de 11.12.2013 16:18
Comunicat de presa - sedinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO din 21 mai 2013
In ziua de marti, 21 mai 2013, a avut loc sedinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO. In conformitate cu ordinea de zi stabilita de biroul comisiei, dezbaterile s-au concentrat pe analiza strategiei de conservare si promovare a monumentelor de patrimoniu aflate pe Lista tentativa UNESCO.
De asemenea, a fost discutata si oportunitatea depunerii unor alte dosare de candidatura pentru Lista tentativa UNESCO, precum Centrul Istoric al orasului Baile Herculane, Castelul Corvinilor, Cetatea Devei si Ansamblul rural al satului Dorolea, comuna Livezile, judetul Bistrita-Nasaud.

In cadrul sedintei, domnul senator Constantin Traian Igas, presedinte al comisiei, a subliniat necesitatea sustinerii de catre comisie a unor unor initiative legislative de protejare si conservare a monumentelor de patrimoniu. In acelasi timp, a fost evidentiata oportunitatea demararii unei campanii de sustinere a autoritatilor locale interesate de promovarea patrimoniului cultural local.
Invitati la aceasta sedinta au fost: domnul Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, doamna Dana Mihai, director al Direcției Programe, Cercetare, Proiectare și Metodologii pentru Patrimoniul Cultural Imobil din cadrul Institutului National al Patrimoniului, domnul Traian Simionica, primar al comunei Livezile din judetul Bistrita-Nasaud si doamna Mihaela Haiduc, arheolog.
Publicat in data de 22.5.2013 0:00
Comunicat de presa
Vizita, domnului  senator  Petru Filip, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, la Washington, în perioada 10-12 aprilie 2013
 
Domnul senator Petru Filip, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a efectuat o vizită la Washington, în perioada 10-12 aprilie a.c.. Cu acest prilej, senatorul român a avut întrevederi oficiale cu Congresmanul Ed Royce, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor, Congresmanul Jeff Miller, Preşedintele Comisiei pentru Veterani şi Vicepreşedinte al Subcomisiei pentru Cooperare în domeniul Apărării şi Securităţii Transatlantice din cadrul Adunării Parlamentare NATO, Congresmanul Christopher Smith, Co-preşedinte al Comisiei privind Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), Senatorul Bob Corker, Co-preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Congresmanul Joe Willson, membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanţilor, Congresmanul Paul Broun, Preşedintele Subcomisiei pentru Investigaţii şi Supraveghere din cadrul Comisiei pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie a Camerei Reprezentanţilor, precum şi cu alte oficialităţi americane.
A fost trecut în revistă stadiul cooperării româno-americane, bazat pe Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, relaţie în cadrul căreia implementarea scutului antirachetă rămâne elementul cheie. Discuţiile au vizat, de asemenea, perspectivele extinderii Parteneriatului în alte domenii de activitate, în primul rând colaborarea în sectorul economic, fiind astfel marcată trecerea într-o nouă etapă de cooperare bilaterală.     
A fost subliniată importanţa geostrategică a României, modalitatea prin care ţara noastră poate contribui, în parteneriat cu SUA, la rezolvarea crizelor din regiune.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a reafirmat încrederea că România va beneficia în scurt timp de Programul Visa Waiver, Grupul bilateral de lucru pe probleme consulare având o contribuţie importanţă în acest sens, şi a salutat tendinţa de scădere a ratei de refuz a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români. În acest moment, România beneficiază de un sprijin politic important, la nivelul Congresului SUA, privind programul Visa Waiver, Proiectul de lege cu privire la reforma şi consolidarea securităţii programului Visa Waiver, fiind un exemplu în acest sens. Partea română şi-a exprimat încrederea că acest proiect de lege va inclus pe agenda legislativului american.
În vederea continuării dialogului bilateral, au fost identificate perioadele de timp în care ar putea vizita România oficialii americani cu care s-au purtat discuţii pe durata acestei vizite.
Publicat in data de 16.4.2013 0:00
Intalnirea Comisiei economice, industrii şi servicii cu delegaţia guvernamentală din Emiratele Arabe Unite.
Miercuri, 3 aprilie 2013, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senatul României, domnul senator Lucian Iliescu  şi domnul senator Ionel Agrigoroaei, membru al Comisiei, au avut o întrevedere cu delegaţia guvernamentală din Emiratele Arabe Unite. 
Delegaţia a fost condusă de ES dl. Yacub Yousif Alhosani, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România. Din delegaţie au mai făcut parte dl. Khalid  Matar Al Mannaei director pentru Relaţii Internaţionale al Prim-Ministrului Guvernului EAU, dl. Abdulla Qassem, directorul Comitetului Internaţional pentru Expoziţia Mondială 2020 şi dl. Mahmood Al Bastaki, directorul executiv al Dubai Trade FZE.  Delegaţia a fost însoţită de prof.dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică.
In cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de puncte de vedere pe problematica dinamizării cooperării economice, în contextul în care există încheiate acorduri comerciale şi a fost demarată Comisia mixtă bilaterală. 
Pe parcursul discuţiilor s-a subliniat că există o mare deschidere între cele două state şi că se doreşte atât creşterea volumului de produse exportate de România în Emirate, în spiritul unor vechi relaţii, cât şi dezvoltarea de afaceri ale investitorilor români în Emirate şi ale investitorilor emiratezi în România. 
Întâlnirea s-a dorit a fi,totodată, una de promovare a candidaturii oraşului Dubai pentru organizarea Expoziţiei Mondiale în anul 2020.
In spiritul relaţiilor bilaterale foarte bune şi în tradiţia cooperării extinse, Preşedintele Lucian Iliescu şi-a exprimat deschiderea  pentru sprijinirea candidaturii Dubai în vederea găzduirii Expoziţiei Mondiale din anul 2020 precum şi a dezvoltării investiţiilor  reciproce ale fiecăruia dintre cele două state pe teritoriul celeilalte.
Publicat in data de 4.4.2013 0:00
Întâlnirea Comisiei pentru politică externă din Senatul României cu Grupul de ambasadori ai ţărilor arabe, acreditaţi la Bucureşti

Miercuri, 13 februarie 2013, a avut loc întâlnirea domnului senator Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu ambasadori ai statelor arabe acreditați la București: Palestina, Qatar, Algeria, Maroc, Irak, Emiratele Unite Arabe, Iordania, Liban, Egipt, Kuwait, Sudan și Tunisia.
În deschiderea discuțiilor, domnul președinte Petru Filip a reiterat importanța pe care România și Parlamentul României o acordă relației cu țările arabe.
Ambasadorul Libanului a adresat felicitări pentru alegerea noului Parlament şi pentru organizarea întâlnirii, exprimând dorința de a dezvolta relații de prietenie și colaborare cu România cât și dorința ca întâlnirile să aibă loc semestrial.
La finalul discuţiilor, domnul președinte Petru Filip a agreat ideea întâlnirilor bianuale cu participarea unor înalţi demnitari români.
 

Publicat in data de 12.2.2013 0:00
Întrevederea domnului senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu domnul ambasador Aleksandar Andrija PEJOVIĆ, negociatorul-şef al Muntenegrului pentru aderarea la Uniunea Europeană, secretar de stat pentru integrare europeană
Joi, 7 februarie a.c. a avut loc întrevederea domnului senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu domnul ambasador Aleksandar Andrija PEJOVIĆ, negociatorul-şef al Muntenegrului pentru aderarea la Uniunea Europeană, secretar de stat pentru integrare europeană.
Domnul preşedinte Petru Filip a felicitat Muntenegru pentru deschiderea negocierilor de aderare şi încheierea primului capitol de negociere, reafirmând sprijinul ţării noastre pentru aderarea Muntenegrului şi a celorlalte state din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană
Publicat in data de 7.2.2013 0:00
Adresa poştală: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711; Centrala: +40 21 414 1111 +40 21 316 0300. Hartă Site
Go to top