Comisia pentru egalitatea de şanse
Contact
Tel: 021. 311. 06. 42
Fax: 021. 311. 06. 42
E-mail: egalitate.sanse@senat.ro


Comunicate de presă
 

Comisia pentru egalitatea de şanse


  

10 octombrie - Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale a fost sărbătorită prima data in anul1992 la iniţiativa Federaţiei Mondiale pentru Sănătate Mintală şi apoi preluata de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
In fiecare an este aleasa o tema, anul aceasta este ”Sănătatea mintală şi adulţii în vîrstă”.
Fundația Estuar organizează în data de 10 octombrie 2013, în Piața Universității, orele 11:00 , un flash-mob dedicat sănătății mintale.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) organizează, joi, 10 octombrie 2013, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, o dezbatere cu tema: “De ce avem nevoie de mecanisme independente de monitorizare a respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale din institutii ?”
Evenimentul va avea loc incepand cu ora 09.30, la Spatiul Public European din Str. Vasile Lascar, nr. 31, parter, Bucuresti.
Organizatorii propun o analiza a cooperarii dintre ONG-uri si administratia centrala pentru legitimarea mecanismelor independente de monitorizare a respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate. Dezbaterea face parte din proiectul “Societatea civila, partener activ in procesul de elaborare si evaluare a politicilor publice”, cod SMIS 35512, cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.
5 octombrie- Ziua Mondiala a Profesorilor- World Teacher’s Day
23 septembrie 2013
Ziua internațională împotriva exploatării sexuale și a traficului femeilor și copiilor

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a pus la dispoziţie o linie telefonică gratuită – HELP LINE 0.800.800.678, pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime. La acest numar persoanele interesate pot primi informaţii in legatura cu munca in strainatate, vizita in scop turistic sau pot anunţa un posibil caz de trafic de persoane.
23 septembrie 2013
CONFERINTA
„INTEGRARE PE PIATA MUNCII: SANSE SPORITE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITATI”
Asociatia COLFASA, prin intermediul Centrului de Incluziune Sociala Bucuresti a organizat conferinta finala a proiectuluI„INTEGRARE PE PIATA MUNCII: SANSE SPORITE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITATI”.
20 septembrie 2013
Masa rotundă
Tema „Oportunități şi obstacole în atingerea obiectivelor Agendei Europa 2020 din perspectiva reconcilierii vieţii de familie cu cea profesională”


Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a organizat vineri, 20 septembrie 2013, masa rotundă cu tema „Oportunități şi obstacole în atingerea obiectivelor Agendei Europa 2020 din perspectiva reconcilierii vieţii de familie cu cea profesională”.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Echilibru - o nouă abordare a vieţii familiale cu cea profesională”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară nr. 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Interventie: 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.
Parteneri în cadrul proiectului au fost: Fondazione Federico II, Instituto de Formacion Integral Spania, Global Commercium Development, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 Bucureşti, Consiliul Local al Sectorului 3 Bucureşti şi Primăria Municipiului Braşov.
Discutiile au fost purtate pe urmatoarele teme:
Programele și politicile naționale și europene privind reconcilierea vieții familiale cu cea profesională;
Promovarea celor mai bune practici în domeniu;
Rolul angajatorilor, al autorităţilor publice şi al societăţii civile în procesul work-life ballance.
12 IUNIE - ZIUA Mondiala Impotriva Exploatarii prin Munca a Copilului

In data de 12 iunie 2002, Organizatia Internationala a Muncii Geneva a declarat Ziua Mondiala Impotriva Exploatarii prin Munca a Copilului cu scopul de a atrage atentia lumii intregi asupra pericolelor la care sunt expusi copiii care sunt exploatati prin munca.
11-13 iunie 2013, Bucuresti
CARAVANA SERAF

Asociatia Femeilor din Romania organizeaza in perioada 11-13 iunie 2013,la Hotel IBIS Parlament "Saptamana antreprenoriatului feminin" in cadrul proiectului SERAF - "SANSE EGALE SI RESPECT- INSTRUMENTE ANTREPRENORIALE DINTR-O PERSPECTIVA DE GEN".
http://www.seraf.ro/blog/2013/05/seraf-va-derula-in-perioada-urmatoare-caravana-regionala-dedicata-viitoarelor-femei-antreprenor
16 MAI 2013
CONFERINTA
“Iniţiativa cetăţenească europeană – instrument al cetățeniei active în Uniunea Europeană”
Reprezentantii Comisiei pentru egalitatea de sanse au participat joi, 16 mai la Palatul Parlamentului, la Conferinta “Iniţiativa cetăţenească europeană – instrument al cetățeniei active în Uniunea Europeană”. Evenimentul a fost organizat de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, reprezentată prin d-na vicepreşedinte Mihaela Popa, în parteneriat cu Asociaţia Federaliştilor Europeni din România şi Punctul Europa pentru cetăţeni.
8 aprilie - ZIUA INTERNATIONALA A ROMILOR

2 APRILIE 2013- Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Domnul senator, Marian Vasiliev, Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse, a participat miercuri, 3 aprilie, la Palatul Parlamentului la Conferinţa internaţională cu tema “Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenţia recuperării, funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist”.
25 FEBRUARIE 2013
A fost investita prima femeie preşedinte din istoria Coreei de Sud
Park Geun-Hyen, fiica fostului preşedinte sud-coreean Park Chung-Hee, a devenit prima femeie preşedinte din istoria ţării, dupa ce a câştigat alegerile din decembrie 2012, cu 51,6%.

http://www.sursazilei.ro/extern/prima-femeie-la-presedintia-coreei-de-sud-a-fost-investita-in-functie-25022013.html
STUDIU AUTORITATEA ELECTORALA PERMANENTA
"Evoluţia reprezentării femeilor în Parlamentul României"


Autoritatea Electorală Permanentă a realizat studiul "Evoluţia reprezentării femeilor în Parlamentul României".
În Parlamentul Romaniei, in legislatura 2012- 2014, procentul de parlamentari femei este următorul: USL - 11% (44 de mandate din totalul de 398); ARD - 12,6% (10 mandate din 79); PP-DD - 18% (12 mandate din 66); UDMR - 3,7% ( 1 mandat din 27); Asociaţia Liga Albanezilor din România - (1 mandat)"

La alegerile parlamentare din 2012 s-au înscris 340 de candidaţi femei, reprezentând 13,8% din totalul de 2451 de candidaţi. Au obţinut mandate doar 20% dintre femeile care au candidat, respectiv 68 (55 la Camera Deputaţilor, 13 la Senat) din totalul celor 588 de mandate alocate. UDMR este competitorul electoral care a avut cele mai multe propuneri de candidaţi femei, respectiv 84, dar, totodată, şi cele mai puţine alese femei: una singură.

Sursa: http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=27&l2=58

19 FEBRUARIE 2013
AUDIERE CNCD
Comisia pentru egalitatea de sanse, Comisia pentru drepturile omului, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, Comisia pentru egalitatea de sanse între femei şi barbati, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor, Comisia juridică, disciplină şi imunităţi din Camera Deputatilor au audiat marţi, 19 februarie 2013, candidatul propus de grupurile parlamentare PNL din Senat şi Camera Deputaţilor pentru ocuparea unui post în cadrul Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Doamna Teodora Bertzi a fost validata de membrii comisiilor reunite.
EXPOZITIE DE MARTISOARE SI FELICITARI
Palatul Parlamentului, 18 februarie 2013
Aici upload fisier nou!
Comisia pentru egalitatea de şanse din Senatul României în parteneriat cu Asociatia P.A.V.E.L, asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii şi anemii grave, a organizat luni, 18 februarie 2013, o Expozitie cu mărţişoare şi felicitări realizate de copiii bolnavi de cancer în perioada internarii în Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Al. Trestioreanu" si Spitalul Clinic pentru Copii M.S.Curie.
Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, în Foaierul Sălii de plen a Senatului, Etaj P1, între orele 12.00 – 18.00.
Mărţişoare confecţionate de copiii bolnavi de cancer, oferite spre vânzare parlamentarilor
Peste 600 de lei s-au strâns în urma unei expoziţii cu vânzare de mărţişoare realizate de copii bolnavi de cancer în perioada internării lor în spital, organizate luni în foaierul sălii de plen a Senatului, mai mulţi parlamentari, printre care Ecaterina Andronescu, Tudor Barbu şi Doina Silistru, achiziţionându-şi creaţiile acestora.


Organizatorul expoziţiei, Raluca Tănase, a declarat pentru AGERPRES că evenimentul a fost iniţiat de asociaţia P.A.V.E.L., iar banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de medicamente pentru cazurile sociale, dar şi pentru realizarea unor analize care nu se pot face în spital sau pentru organizarea unor tabere.

"Săptămâna trecută a fost Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer (15 februarie -n.r.) prilej cu care ne-am gândit că ar trebui să venim şi la aleşii noştri să le spunem că existăm. Noi desfăşurăm mai multe programe terapie prin joc, terapie ocupaţională în cadrul Institutului Oncologic şi în cadrul Institutului Fundeni pe secţiile de onco-pediatrie şi hematologie şi această expoziţie este rezultatul muncii lor, al ocupaţiei lor. Pe lângă tratamente trebuie să existe şi altceva pentru ei. Avem şi sesiuni de terapie ocupaţională pentru mămici şi pentru adolescenţi, sesiuni în cadrul cărora realizăm diferite obiecte. Aceste mărţişoare sunt făcute de ei. Avem broşe realizate din diverse materiale de exemplu din voal donate de Romaniţa Iovan. Mai avem felicitări sau brăţări realizate din nasturi", a arătat Raluca Tănase.

Potrivit organizatorilor, printre cei care au mai contribuit la ajutorarea copiilor bolnavi s-au numărat preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Senat, Vasiliev Marian (PP-DD), staff-ul său şi mai mulţi membri ai grupului PP-DD.

Printre obiectele expuse la vânzare se numără brăţări din nasturi, broşe confecţionate din fermoare şi nasturi, magneţi pictaţi cu zodii, inimioare, fructe, felicitări pictate sau mărţişoare confecţionate din diverse obiecte primite din donaţii.

Mărţişoarele şi felicitările realizate de copiii bolnavi de cancer în perioada internării în Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Al. Trestioreanu" şi Spitalul Clinic pentru Copii MS Curie nu au preţuri, fiecare senator oferind în schimb o sumă de banii modică. AGERPRES
http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/176554-Martisoare-confectionate-de-copiii-bolnavi-de-cancer-oferite-spre-vanzare-parlamentarilor.html
EXPOZITIE DE DESENE
Palatul Parlamentului, 13 februarie 2013
Cu ocazia Zilei Internaţionale a copilului cu cancer - 15 Februarie, Comisia pentru egalitatea de şanse din Senatul României în parteneriat cu Asociatia P.A.V.E.L, asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii şi anemii grave, a organizat miercuri, 13 februarie 2013, la Palatul Parlamentului, Foaierul Sălii de plen a Senatului, etaj P1, începând cu ora 10, o expoziţie cu desene ale copiilor aflaţi sub tratament oncologic în Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Al. Trestioreanu" şi Spitalul Clinic pentru Copii M.S.Curie. Desenele au fost realizate de copii în cadrul atelierelor de terapie prin artă sub îndrumarea terapeuţilor şi voluntarilor Asociaţiei P.A.V.E.L.
Go to top